EU-kritiker får inflytande i EU

Pixabay

Sveriges EU-valresultat överraskade. EU:s tyngdpunkt skiftar till höger, samtidigt som SD i Sverige tappar mark, eller i alla fall inte ökar, medan MP vinner popularitet. Trots EU:s första framgång med att främja fred och samarbete skakas dess nuvarande dynamik av kriget i Ukraina och uppkomsten av högerextrema partier.

Text: Redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

I söndagen gick Sverige och Europa till EU-val. Eller i alla fall halva Sverige. Det bjöds på både överraskningar och förväntade resultat. Det fullständiga resultatet blir klart i mitten av veckan.

EU startade som ett fredsprojekt som skulle ta avstånd från den rasism som andra världskriget stod för. Men det som går att se idag är att tyngdpunkten i EU har förskjutits till höger, och det ordentligt. Meloni och Le Pen kommer, som det ser ut nu, att efter valet förmodligen leda de största partigrupperna från sina respektive länder.

Sverige skiljer sig från det övriga EU, för även om SD behåller sina tre mandat så är trenden att öka bruten. Det parti som ökar mest är MP,  även V gjorde ett bra val, så för oss svenskar är freden och klimatet fortfarande viktiga frågor.

Det som sker i Europa nu kan nog ses som en historisk paradox, för ute i Europa går partier som varit emot EU framåt. Detta innebär att de efter valet kan få politiskt inflytande i EU, samtidigt kan man se att på senare tid har EU blivit vän med de gröna och vänstern parallellt med att EU-kritikerna blomstrar på högerkanten. Högerut produceras den nationalism som EU en gång i tiden bildades för att hålla under kontroll.

Om vi tittar historiskt så formades den Europeiska unionen (EU) ur andra världskrigets spillror. En hel världsdel hade förstörts och låg i ruiner, behovet att bygga upp och förnya var stort. Demokratin, freden och friheterna skulle vara centrala och de gamla nationella konflikterna skulle övervinnas. EU skulle vara ett politiskt och ekonomiskt samarbete som skulle sammanbinda länderna och förhindra nya katastrofala krig. Och EU-projektet har varit framgångsrikt.

Samarbetet i EU axlades av kristdemokratiska/konservativa och socialdemokratiska/socialistiska politiker, men också av en och annan liberal. De här två politiska blocken dominerade under lång tid i EU. I Europaparlamentet skapade dessa två partigrupper en stadig beslutsaxel, som kunde kompromissa. Det vi har sett på senare år är att de traditionella vänster-mitten- och höger-mitten-partierna har försvagats. Vilket har gjort att den liberala och delvis också den gröna partigruppen inlemmats i beslutsfattandet. Detta har gjort att de politiska inslagen av grönt och socialt har ökat. EU:s klimatpolitik är full av ambitioner och en viktig fråga.

Samarbetet i EU har utvecklats under senare år. Men hur kommer det bli i framtiden?

Åttio år efter andra världskriget är det åter krig i Europa, något som får det europeiska fredsprojektet att darra. Kriget i Ukraina ställer oss inför nya spänningar, utmaningar och klyftor som lägger sig i bakvattnet av besluten om att hjälpa Ukraina.

När Ukrainakriget bröt ut enades EU, under Ursula von der Leyens ledning, att genomföra radikala sanktioner. Sanktionerna genomfördes trots att uppslutningen inte var fullständig. De som inte var eniga om sanktionerna var särskilt de på högerytterkanten.

Idag kan vi se att partier som står långt till höger går starkt framåt i EU-valet, enligt de första preliminära resultaten från EU-parlamentet. Ytterhögerns framgång är framför allt ett resultat av frammarschen i EU:s två största länder, Tyskland och Frankrike.

Att dessa partier går framåt betyder att de partier som i grunden är motståndare till hela EU-projektet går framåt. Dessa partier har inte heller så mycket till övers för EU:s politiska agenda. Men den radikala högern är ingen enig union utan präglas av splittring.

Det finns dock en risk att de radikala och populistiska nationalistpartierna kommer få ett större inflytande i EU. EU kan nu komma att göra en ordentlig högergir.

Koalitionsbildandet och valet av EU-kommissionens ordförande kan bli det som avgör Europas kommande vägval.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS