EU måste införa sanktioner mot de ansvariga för Mahsa Aminis död

Parlamentet fördömer Mahsa Aminis död i Iran och kräver att EU inför sanktioner mot de som är inblandade i både hennes död och de våldsamma ingripandena under de efterföljande gatuprotesterna.

På torsdagen antog Europaparlamentet en resolution som tar ställning till utvecklingen i Iran efter att den 22-åriga kurdisk-iranska kvinnan Mahsa Amini nyligen dödats av landets moralpolis och omfattande gatudemonstrationer mot den hårdföra islamiska regimen utbrutit.

Ledamöterna fördömer starkt Mahsa Aminis död och kräver en opartisk, effektiv och framför allt oberoende utredning av hennes misshandel och tragiska dödsfall. Hon greps av polisen den 13 september för att hon påstods ha ignorerat Irans strikta lagar om slöjtvång och avled tre dagar senare på ett sjukhus i Teheran efter att ha blivit misshandlad i häktet.

EU måste införa sanktioner mot iranska tjänstemän som är inblandade i regimens förtryck

I resolutionen uttrycker Europaparlamentet sitt starka stöd för den fredliga proteströrelsen i Iran, och särskilt för de unga kvinnor som leder och deltar i demonstrationerna. Ledamöterna fördömer dock starkt de iranska säkerhetsstyrkornas utbredda och oproportionerliga våldsanvändning mot folkmassorna, som hittills har resulterat i många dödsoffer. Kammaren uppmanar också Irans myndigheter att omedelbart och villkorslöst frige och dra tillbaka alla anklagelser mot de som har fängslats enbart för att de har utövat sin rätt till yttrandefrihet, föreningsfrihet och fredliga sammankomster, samt alla andra människorättsförsvarare i landet.

Med anledning av det som hänt uppmanar ledamöterna EU att tillämpa sitt globala system för sanktioner för att straffa iranska tjänstemän som är inblandade i både Mahsa Aminis död och det efterföljande våldet mot demonstranter.

Europaparlamentet efterlyser en FN-utredning av händelserna i Iran

Parlamentet uppmanar vidare FN, och i synnerhet FN:s råd för mänskliga rättigheter, att inleda en utredning av den senaste tidens händelser i Iran. Ledamöterna anser också att EU:s medlemsländer med diplomatisk närvaro i landet måste samordna sina insatser för att bättre skydda människorättsförsvarare, i synnerhet kvinnorättsförsvarare och personer som är medborgare i både EU och Iran.

Texten antogs genom handuppräckning. Den kommer att finnas tillgänglig i sin helhet här. (06.10.2022)

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS