Expo arrangerar tävling för att utse universell symbol för demokratin

Bild: Expo.

I år är det hundra år sedan lika rösträtt infördes i Sverige, en milstolpe för demokratin. Men att rasistiska och högerextrema grupper har fått ett uppsving på senare år har inte undgått någon. Gemensamt för dessa rörelser är användandet av ikonografi och symboler för att förmedla budskap. För demokrati finns dock ingen universell symbol, något Expo planerar att ändra på.

Stiftelsen Expos vision är att skapa en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. Som ett led i att nå dit lanseras idag initiativet “Demokratins symbol” – en öppen brief som syftar till att skapa en ny symbol som representerar demokratin. Målet är att överrösta de antidemokratiska symbolernas spridning i samhället.

Sverige är idag i ett land med demokratiska värden som tryckfrihet och mänskliga rättigheter. Saker många tar för givet, men som vi på stiftelsen Expo vet är under ständigt hot. Rasistiska grupper sprider sina symboler både på gatan och på nätet. Vi vill vara en motkraft till det tillsammans med allmänheten ta fram en ny symbol för demokratin, säger Daniel Poohl, vd på Expo.

Tävlingen pågår under maj månad och är öppen för allmänheten. Bidragen bedöms av en jury som består ledande personer inom konst-, illustration- och reklamvärlden, samt statsheraldikern Henrik Klackenberg. Demokratiminister Amanda Lind kommer att presentera den vinnande symbolen i mitten på juni, som sedan kommer att anpassas till flaggor, affischer och andra objekt, för på så vis få exponering i samhället i stort.

Med tanke på hur samhället ser ut idag och att främlingsfientligheten växer sig starkare överallt är detta ett högst relevant initiativ. En symbol med ambition att bli den universella symbolen för demokrati, som kanske kan sprida sig utanför Sveriges gränser, säger Victor Press, medgrundare för Acne.

Jury:

Henrik Klackenberg – statsheraldiker
Ida Wessel – designer
Emma Dominguez – konstnär
Victor Press – medgrundare Acne
Steffi Alouch – illustratör och konstnär
Agnes Florin – Expo

Tävlingen pågår mellan 1 maj – 31 maj och är öppen för alla att delta. För deltagande laddar man upp sitt bidrag upp på Instagram och taggas med @stiftelsen_expo. Vinnaren annonseras i Expos egna kanaler, avslutas pressmeddelandet

Mer info finns HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS