Google translate har skapat översättning för romani

Google har skapat en översättning av romani med hjälp av AI. Det finns olika åsikter om dess effektivitet. Med ett språk med flera dialekter är det en utmaning för Google där man aldrig kan få alla nöjda. Trots detta rapporterar Google Translate-användare att det fungerar ganska bra och att Googles har tagit hänsyn till många variabler.

Redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Genom AI har Google tagit fram romanes/romani! Den verkar funka helt okej menar en del, och andra menar att det var på tiden, medans andra tycker det är en skam att lägga ut språket på det sättet.

– Tycker att det är bra att Google erkänner det romska språket. I förlängningen erkänner de vår kultur och vår existens på det sättet. När jag var yngre och upptäckte Google translate så hittade jag inte romska. Det fick mig att känna att att de kanske tyckte att det bara var hitte-på. Osynliggjord liksom, säger Dusan Marinkovic till DIKKO.

Eftersom det finns flera olika dialekter av romani så är svårt att göra en heltäckande översättning som tar hänsyn till alla dialekter. Men de som provat Google translate menar att det funkar ganska bra. Dialekter som resanderomani och kaale romani får nog vänta på sin tur eftersom de är utrotningshotade dialekter.

När redaktionen provade skriva in resanderomani så kunde Googles translate inte översätta texten alls eller så översattes endast några ord utan sammanhang.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS