I USA tillåts nu delstaterna att införa abortförbud

pixabay

I USA finns det ingen självklar rätt till fri abort och dessutom tillåts nu delstaterna att införa abortförbud. Landets högsta domstol rivit upp det nära 50 år gamla domslutet ”Roe mot Wade”.

Beslutet väntas leda till att en tredjedel av delstaterna förbjuder abort, enligt nyhetsbyrån AP.

Att ett så tongivande, stort OCH demokratiskt land som USA nu tar av kvinnor möjligheten att bestämma över sina egna kroppar är ett kliv bakåt och är minst sagt förvånande och bedrövligt. Beslutet kommer framförallt drabba de fattiga kvinnorna i USA. För beslutet drabbar de som inte har råd att resa till en annan stat för att göra en abort och dessutom kommer aborten i sig kan kosta tusentals kronor. Beslutet kommer att leda till fler illegala aborter, fler komplikationer och att fler oönskade barn föds. Kvinnor kommer behöva att få ge upp sina drömmar om egenmakt, frihet, utbildning och fråntas möjligheten att ta sig ur fattigdomen.

USA sätter ett fruktansvärt exempel som regeringar och anti-rättighetsrörelser runt om i världen kommer att lyfta fram för att rättfärdiga attacker mot mänskliga rättigheter och följaktligen förneka flickor och kvinnor rätten till liv, hälsa, kroppslig autonomi och privatliv. Det är inte bara en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Det här är ett dråpslag mot jämställdheten och genusrättvisa både i USA och och globalt, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter, Amnestys Sverige i ett pressmeddelande.

Att beslutet skulle komma är däremot inte helt oväntat. För några veckor sedan läckte det ut ett utkast som pekade mot det beslut som togs, om en uppluckrad aborträtt.

Omkring en tredjedel av USA:s 50 delstater väntas införa skarpa inskränkningar i aborträtten efter beslutet, skriver nyhetsbyrån AP. I flera delstater skedde förändringarna i aborträtten direkt efter beslutet. Delstaterna hade varit förutseende och redan innan beslutet slagits fast och stiftat lagar som kunde sättas i verket då beslutet klubbades.

Även svenska abortmotståndare kan se sin chans. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har tidigare vacklat i abortfrågan vilket Kvinna till Kvinna visar i en genomgång av partiernas jämställdhetspolitik inför valet 2022. Tidigare har dessa partier förlorat på att driva förslag om abortbegränsningar, men med det amerikanska abortförbudet i ryggen kan de se en ny öppning, menar Kvinna till kvinna i ett pressmddelande.

USA:s president Joe Biden menar att beslutet är ”sorgligt” och hävdar att hans administration kommer fortsatt att försvara aborträtten.

Det här är inte över, säger Biden vid en pressträff.

Tidigare har USA:s, som det tongivande land det är, fria aborträtt har varit ett föredöme för resten av världen. Nu har abortmotståndare i andra länder fått argument för att förändra lagarna i sina egna länder. I länder som Ryssland, Ungern och Kina där abortbegränsningar redan är en het fråga finns risken för att kvinnor kommer drabbas. Det kommer även bli svårare för de kvinnorättsaktivister som kämpar mot de omänskligt hårda abortlagar i länder som Polen och Malta. Men även andra länder där abortlagarna nyss har ändrats till att kvinnor fått rätt till abort kan ändras igen, som till exempel Malta, Irland och länder i Latinamerika.

Idag markerar en dyster milstolpe i USA:s historia då Högsta domstolen har fråntagit amerikaner rätten till abort. Miljontals kvinnor, flickor och andra som kan bli gravida står nu inför en framtid där de inte kommer att kunna göra djupt personliga val som påverkar deras kroppar, deras framtid och deras familjers välbefinnande. Denna dom påverkar varje person i USA, oavsett deras förmåga att bli gravid, säger Tarah Demant, tillförordnad chef för opinionsbildning och regeringsfrågor vid Amnesty i USA i ett pressmeddelande.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS