Invigning av utställningen Z+46 om unga romer

foto: George Grigoriadis

I utställningen Z+46 får vi höra berättelser skapade av unga romer från olika städer i Sverige. Z refererar till prefixet som tatuerades in på romer i Förintelsens läger. +46 är riktnumret till Sverige då utställningen belyser situationen för unga romer i Sverige idag, 80 år efter Förintelsen.

Källa: mucf.se
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

I år är det 80 år sedan Förintelsen och den mörka tiden i romernas historia. I Sverige, liksom i många delar av Europa, är romer fortfarande utsatta för diskriminering och fördomar. Utställningen Z+46 belyser denna problematik genom att unga romer får berätta om sin vardag i Sverige idag, samt hur antiziganismen påverkar deras liv och framtid.

Under Förintelsen stämplades romer, liksom andra minoriteter, med särskilda markeringar i nazisternas koncentrationsläger. Romer tatuerades med ett ”Z” följt av en sifferkombination för att identifiera varje enskild fånge. Denna grymma handling var en del av en systematisk avhumanisering, där människor reducerades till nummer. Idag, 80 år efter Förintelsen, är romer fortfarande utsatta för diskriminering. Utredningar visar att romer har sämre tillgång till utbildning, upplever diskriminering på arbetsmarknaden och att vårdsystemet ofta saknar förståelse för deras historia, kultur och situation. 

Utställningen är en insats inom MUCF:s regeringsuppdrag att motverka antiziganism och har tagits fram i samverkan med Gemensamma Romers Internationella Förbund (GRIF). DIKKO kontaktade GRIFs ordförande Abedin Denaj som säger att:

– Utställningen Z+46 är viktig för GRIF eftersom den inte bara belyser romernas historia under Förintelsen, utan också visar hur antiziganismen fortsätter att påverka unga romer idag. En central del av projektet är våra unga ambassadörer, som vi utrustar med kunskap, kontakter, verktyg som Powerpoints och själva utställningen. Syftet är att de ska sprida budskapet till skolor och andra platser och därigenom inspirera fler unga romer att engagera sig. Vi hoppas att detta inte bara ger dem mod att lyfta sina röster utan också belyser vikten av att inkludera romer i historien om Förintelsen. Vi erbjuder också andra organisationer möjligheten att beställa utställningen gratis, med målet att Z+46 ska vandra runt och skapa medvetenhet i hela Sverige, säger Abedin Denaj.

Utställningen Z+46 ger en inblick i ungas vardag, tankar och drömmar. Genom att ge fyra unga romer i åldrarna 17–23 år från tre olika städer en plattform att dela sina erfarenheter, undersöker utställningen hur antiziganismen påverkar deras liv och framtid. Z refererar till det prefix som nazisterna tatuerade på romer i koncentrationslägren under Förintelsen. +46 är riktnumret till Sverige och sätter fokus på de unga romer som växer upp i dagens Sverige. Z+46 belyser inte bara romernas utsatthet, utan även deras styrka och motståndskraft genom generationer.

Utställningen invigs den 3 december, klockan 17.00 på Mångkulturellt centrum, Fittja gård. Läs mer om invigningen här. 

– Att involvera unga romer i arbetet mot antiziganism ser vi som ett jätteviktigt bidrag till den tjugoåriga strategin för romsk inkludering. Det övergripande målet i den strategin är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Och vad är inte bättre då än att lyssna in de som är unga idag? Här har samverkan med GRIF varit helt avgörande för att nå de unga romerna, säger Dharana Favilla, utvecklingsledare på MUCF som leder regeringsuppdraget. 

MUCF:s uppdrag kommer att slutrapporteras den 1 mars 2025. Utställningen Z+46 kommer under 2025 att förvaltas av GRIF och finnas tillgänglig för digital nedladdning.

Om utställningen

Z+46 är en insats inom regeringsuppdraget Att förebygga och motverka antiziganism med syfte att stärka förutsättningarna för unga romer att själva genomföra insatser som kan bidra till ökad synlighet och kunskap om unga romer och unga romers utsatthet för antiziganism. 

I utställningen hörs unga romers berättelser om deras vardag, utmaningar och drömmar i dagens Sverige. Utställningen har producerats i samverkan mellan Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Gemensamma Romska Internationella Förbund (GRIF). Andra samverkanspartners, som har försett ambassadörerna med kunskapshöjande insatser, är Sveriges Museum om Förintelsen, Forum för levande historia och Radio Romano.

När: 3 december, klockan 17:00-20:00

Var: Mångkulturellt centrum, Fittja gård, Värdshusvägen 7, 145 50, Norsborg Tunnelbanestation: Fittja 

Invigningen är kostnadsfri och öppen för alla. Varmt välkomna!

Utställningen kommer under 2025 att förvaltas av GRIF och finnas för digital nedladdning. Vid frågor kontakta ordförande Abedin Denaj, abedin.denaj@grif.se

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS