Jämställdhetsminister Paulina Brandberg besöker Uppsala på Fadimedagen

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Fadimedagen äger rum den 21 januari varje år för att uppmärksamma minnet av Fadime Sahindal. Fadime mördades av sin far år 2002 för att hon ville leva sitt liv i frihet utan att begränsas av hedersnormer. Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg kommer att uppmärksamma dagen på flera sätt.

Paulina Brandberg kommer att delta i Terrafems årliga konferens till minne av Fadime Sahindal fredagen den 20 januari och lördagen den 21 januari håller ministern tal vid Fadime Sahindals grav.

Fadimedagen är en påminnelse om vikten av att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Genom beslut i regleringsbreven för 2023 har regeringen fördelat 475 miljoner kronor för detta arbete och gett flera myndigheter uppdrag på området.

– Hedersrelaterat våld och förtryck har ingen plats i vårt samhälle. Vi måste fortsätta att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck så att det Fadime önskade blir en självklarhet för alla barn och unga som växer upp i Sverige, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

Källa: Regeringskansliet

I en intervju i GP den 20 januari, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) att den mördade Nadja Blom kan bli en liknande symbol för kampen mot hedersförtryck som Fadime Sahindal är.

– Jag hoppas att det som skedde förra sommaren kan fungera som en väckarklocka, säger hon till GP.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS