Jimmy Larsson om musiken och livet

Jimmy box Larsson

Jimmy box Larsson är 40 år gammal och kommer ursprungligen från Oskarshamn i Småland. Han växte upp i en familj med tre systrar och två bröder där han är yngst i syskonskaran. När Jimmy spelar live ensam som trubadur så kallar han sig för JB. Men som band och projekt går de under namnet Almost Unplugged. När han sen spelar låtarna från bandet, solo, och då kallar han sig för Almost unplugged the origin.

Jimmy berättar att han idag bor i Östersund tillsammans med sin sambo och att han nyss har blivit morfar. Tillsammans med sin sambo har han äntligen vågat känna mig stolt över sitt ursprung. Tidigare har fördomar satt stopp för det men nu lever han i en underbar familj som accepterar honom som han är och är stolt över vilka de är.

Jimmy menar att musiken har räddat hans liv. Han hamnade i alkohol och lite annat i högstadiet, men idag är han nykter och drogfri. Jimmy säger att den värme och kärlek som finns inom familjen och släkten är underbar att känna. Han säger att alla resande är inte änglar men det är inte ”vanligt” folk heller. Idioter finns i alla länder och nationaliteter.

Vilken typ av musik du spelar?

Jag spelar allt ifrån visor, pop, punk, rock, allt utom klassisk musik. Allt som känns skönt att lyssna på och det man kan relatera till känslomässigt.

Vad är ditt roligaste artistminne?

Oj, det finns oändligt många bra minnen men om jag ska välja ett så blir det nog när jag kom tillbaka till Oskarshamn efter cirka 12 år och de rykten om att jag hade suttit i fängelse. Vilket jag absolut inte har gjort. Utan jag valde att lämna stan på grund av av alla jävla fördomar och skitprat om ”tattar Larsson”. Så när jag dök upp där 2019 med en gitarr blev folk väldigt förvånade över att jag inte hade suttit i fängelse utan istället varit ute och spelat överallt. Dom ville att jag skulle spela och sjunga för dom ute på en pub. Jag passade på att dela ut ett par kängor till några som helt plötsligt blev min bästa vänner och aldrig ens försökt att lära känna mig tidigare. Jag spelade låtar som dom flesta vill höra och till slut sa jag att nu kommer en bit som säkert inte många kommer förstå. För hade ni inte varit så trångsynta med vissa saker här i Oskarshamn så hade ni garanterat älskat och begripit innebörden av denna låt, och så körde jag ”Bilda oss ett hem”.

Sen tackade jag för mig och fick bra respons av alla, men tänkte tack, men nej tack, bara för att jag är spelad i radion och varit på tv och andra media så ska det inte smöras nu. Jag vet att under hela mitt liv så har ni sett ner på mig på grund av min resandebakgrund. Så dög jag inte då så duger jag inte nu heller. Jag är fortfarande dinglare och kommer alltid att vara det. Det var både roligt skönt och ett minne för livet.

Men alla gig har sin egen tjusning stora som små.

När började du spela?

Min storebror Fredrik lärde mig mina tre första ackord när jag var tre år gammal och jag fick min första akustiska gitarr när jag var fem eller sex år gammal av min storasyster Gina. Och så har det bara fortsatt mer och mer.

Släppte ett gäng skivor med mina första band som såldes till vänner och bekanta typ. Sen har jag suttit själv, spelat och gjort låtar som jag känner mig relaterad till känslomässigt. Dom bästa låtarna vuxit fram och lett till att jag blivit ombedd att spela dom egengjorda låtarna för att folk tycker de var bra och att fler borde få höra dessa låtar.

Har du har någon idol?

Ja min storebror Fredrik Lindgren som introducerade mig för musiken. Andra idoler är till exempel Cornelis Vreeswijk, Nicke Borg, Mike Ness från Social distortion är några av många som både är idoler och inspiration från texter till musik, texter som berör många musik som känns skönt. Men jag är nog allätare i det stora hela och jag vill helst skapa något som inte är likt någon annan utan att det blir originellt och nytt.

Plus min älskade mamma som tyvärr inte finns kvar i livet och givetvis resten av min familj.

Jimmy säger att han har försökt lära sig av äldre resandevisor så gått som han kunnat. Han planerar att göra en helt ny låt på både svenska och romani som utgår från hur han kände sig när han växte upp som resande. Jimmy menar att vi som är resande har mycket skapande i oss. Han tycker att vi ska klassas som vanliga människor, men menar att det finns mycket fördomar kvar mot vårt folk. Det är inte lika öppet som förr i tiden och det ser annorlunda ut, men kvar finns fördomarna.

Har coronaviruset påverkat ditt artisteri?

Ja, vad det gäller att spela live absolut, men också gett en möjlighet att kunna skriva massa nytt material på både svenska och engelska. Jag tror att nästa gång jag har möjlighet att släppa en platta så kommer det att bli på svenska där jag även kommer använda mig av romaniord i texterna.

Vad har du för drömmar för framtiden?

Ett lugnt och skönt liv, fyllt av glädje och att få spela musik så mycket jag hinner. Allt är välkommet när det gäller spelningar mot ersättning såklart och standard betalning är bensinpengar och käk och beroende på sträckorna också sovplatser om det behövs. Brukar få mellan 3000 – 5000 utöver dom andra standard kostnaderna. Men då garanterat jag en trevlig kväll och upplevelse och många låtar så alla känner sig nöjda och belåtna.

Här hittar ni Jimmys Facebook-grupp
Länken till Spotify

Här kommer Wasn’t born to be bad. Sången handlar om hur Jimmy växte upp i Oskarshamn och lyssnar man så får man höra hur hans liv såg ut där.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS