Reportage| Vad jobbar du med? Susanne Rundström

privat foto

Detta är en reportageserie som har fokus på arbete/försörjning.

Susanne Rundström även kallad Sussie, 57 år, beskriver sig själv som en rivig tjej med hjärtat på rätta stället, det vill säga till vänster i hennes fall. Susanne bor i Nässjö i en marklägenhet. Hon varvar boendet i lägenheten med en primitiv liten stuga i Sölvesborg, mitt emellan hav och storskog. Hon trivs allra bäst i stugan! 

På frågan om vad hon arbetar med, svarar hon:

Just nu ingenting, blev uppsagd från och med den 1 februari. Men jobbade dessförinnan i en kaffestuga/stödverksamhet för samhällets olycksfåglar och andra ensamma.

Susanne jobbade med stödverksamheten mellan 2012 och 2019. Jobbet tog slut ganska plötsligt, enligt Susanne var det högerns budget som stoppade den planerade förlängningen av hennes tjänst. Annars hade hon varit kvar.

Hur kom det sig att det blev just det arbetet?

Egentligen en slump, eftersom det var en arbetsmarknadsåtgärd. Men trivdes som fisken i vattnet bland de ibland lite luggslitna människorna jag träffade varje arbetsdag. 

Susanne har tidigare arbetat på Fontänhuset i Eksjö som är en verksamhet för psykiskt funktionshindrade. När jag ber Susanne beskriva sig själv som person så säger hon att hon är en person med fart i som äter allt, utom surströmming. Hon har sedan barnsben fått lära sig att inte vara kräsen ifråga om mat eller pengar. Susanne lever ensam och tror inte att det är lönt att lära gamla hundar sitta, det vill säga ”Jag fortsätter antagligen vara singel.”

Hennes fritidsintressen är:

Att lära mig leva så enkelt som möjligt och ändå må bra, en av drömmarna är att bo permanent, eller i alla fall en längre sammanhängande period, i min gamla stuga! Andra intressen är politik, vänster om mitten. Jag är för nuvarande inte medlem i något parti, men har varit medlem i ett lokalt vänsterparti (SAFE). Ett annat stort intresse är att forska i min släkthistoria och kultur, för att få veta så mycket som möjligt om min resandehistoria. 

Vad tänker du om framtiden?

Ska jag drömma så… Ifråga om arbete, förhoppningsvis ett nytt arbete inom samma område som tidigare, det vill säga i någon social stödverksamhet. Men jag är realist, och söker brett. Just idag sökte jag ett jobb som butiksbiträde på en mack i Sölvesborg, eftersom där är en av drömmarna att kunna bo. Jag vill om det är möjligt kunna bo lite mer på vischan, utan allt för nära till stan. Fanns pengarna så skulle jag renovera stugan till permanentbostad! I övrigt har jag inte så mycket visioner. Att utbilda mig till något yrke sent i karriären är inte att tänka på, så jag ser livet för vad det blev och tar vara på guldkornen! Och de finns ju, bara jag väljer att se dem, vilket kan vara svårt ibland.

Britt-Inger Hedström Lundqvist