KB inrättar ett råd för nationella minoriteter för att främja kulturarv och inkludering

Kollage KB

Kungliga biblioteket (KB) har beslutat att inrätta ett råd för nationella minoriteter, som ska ge ökad kunskap i arbetet med bibliotekets samlingar. Nu söker KB ledamöter som genom ömsesidigt utbyte av perspektiv, uppfattningar och tolkningar av bibliotekets samlingar vill vara med och bidra till rådets arbete.

Källa: KB
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

KB:s samlingar sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden och innehåller handskrifter, böcker, tidningar, filmer och mer. KB behöver ta ansvar för de äldre samlingarna genom att uppmärksamma att material kan vara stötande eller kränkande. Det kan handla om att beskriva materialet (metadata), hur ett visst material visas eller sprids eller om det bör tillföras en förklarande text. Rådet ska även kunna stödja andra delar av myndighetens arbete med koppling till nationella minoriteter. Ett exempel på arbete som redan gjorts är kollektionen Sápmi på filmLänk till annan webbplats. där ett samiskt perspektiv anlagts och kollektionen har försetts med etiska rekommendationerLänk till annan webbplats..

– Vi vet att det finns delar i KB:s samlingar och beskrivningar som idag kan upplevas som kränkande, därför att det tillkom under en period när synen på minoriteter var annorlunda, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall. I KB:s uppdrag ingår att tillhandahålla det som efterfrågas, men ibland kan det behöva sättas i en kontext. Genom rådet hoppas vi kunna öppna upp för dialog och samtal, ömsesidigt utbyte av perspektiv, uppfattningar och tolkningar av både beskrivningar av och innehållet i samlingarna.

Det är svårt att få en total överblick över allt som finns i KB:s samlingar av, med och om de nationella minoriteterna. Med hjälp av ledamöternas kunskaper och kännedom om tidsperioder eller geografiska områden finns potential att hitta och uppmärksamma mer av detta kulturarv.

– Vi hoppas att det här arbetet ska leda till intressanta upptäckter i samlingarna, eller bättre beskrivningar där de nationella minoriteternas del i den gemensamma historien blir synligare och tydligare, säger Karin Grönvall.

Fakta om utlysningen

Sverige har fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. KB söker tre ledamöter per nationell minoritet och vill att rådet ska ha en bredd av kompetens, kön, ålder och bakgrund. De totalt femton ledamöterna ska sitta på personligt mandat och inte representera en organisation eller en grupp. Däremot ska man identifiera sig med en eller flera nationella minoriteter.

Planen är att rådet ska mötas fyra gånger per år och behandla varierande frågeställningar. Intresserad är välkommen att ansöka senast den 31 augusti 2024.

Frågor och svar om rådet för nationella minoriteter
Annons: Ledamot till Kungliga bibliotekets råd för nationella minoriteter

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS