Kom närmare – En utställning med dokumentära verk av och med EU-migranter

Kom närmare handlar om att bygga ett tillfälligt hem som när som helst kan rivas ner av myndigheter, att drömma om att ge sina barn ett tryggare liv eller att längta till sina familjer är några av de teman som gestaltas i denna utställning. Genom bland annat film, fotografi och textil delar migranterna som deltagit i detta projekt med sig av sin vardag, sina drömmar och sin längtan.

6 maj – 30 september Mångkulturellt centrum, Värdshusvägen 7, Fittja gård, Fittja.

EU-migranter från Rumänien och Bulgarien lever långa perioder i Sverige i hopp om att hitta försörjning och uppehälle här. Många har romsk bakgrund och lever i extrem fattigdom under osäkra förhållanden, utan tillgång till varken boende, rent vatten eller vård. Många är analfabeter då de inte har haft tillgång till utbildning.

Frågan om tiggeri avhandlas återkommande i media och i samhällsdebatt, ibland diskuteras diskrimineringen och de hot som EU-migranterna möter i sin vardag. Men ytterst sällan får de själva komma till tals och äga sitt narrativ. 

Med en önskan att bredda perspektiven och ge plats åt EU-migranters egna röster och erfarenheter startade föreningen Mantaray Impact 2020 ett dokumentärt berättarprojekt som har pågått sedan dess på olika orter i Sverige.  

Genom bland annat film, fotografi, lera och textil har deltagarna delat med sig av sin vardag, sina drömmar, kärleksfulla minnen och längtan.

Med denna utställning och dess seminarier, visningar och workshops vill vi  genomlysa föreställningar om “den andre”. Välkommen att komma närmare! 

Utställningen Kom närmare är ett samarbete mellan föreningen Mantaray Impact och Mångkulturellt centrum.

Mantaray Impact inleder ett tvåårigt demokratiprojekt i samarbete med bland andra Amnesty och Folkets bio, med stöd från Svenska Postkodstiftelsen. Syftet är att utsatta EU-medborgare som befinner sig i Sverige själva ska få berätta om sin verklighet, och att skapa rum för fördjupande samtal utifrån den Guldbaggebelönade dokumentärfilmen Josefin & Florin.

 Josefin & Florin en ärlig dokumentär

I vår tid diskuteras de utsatta EU-medborgarna enbart i termer av förbud eller inte förbud mot att tigga, men ingen frågar vem de är, vad de tänker på, hur de ser på sina liv, drömmar, kärlek. Som ordförande i denna ideella förening som arbetar med att skapa rum för nya röster så känns just den utsatta EU-medborgarens röst viktig att lyfta fram. Jag ser fram emot att höra deras berättelser, säger Stina Gardell, ordförande Mantaray Impact.

Attityden gentemot utsatta EU-medborgare har hårdnat, därför känns det angeläget att stötta Mantaray Impact i deras arbete med att ge röst åt människor som annars inte hörs och låta fler berättelser ta plats i det offentliga samtalet, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS