Kultur| Josefin & Florin en ärlig dokumentär

bioregina.se

Paul Albert Dandos och Britt-Inger Hedström Lundqvist har sett filmen Josefin & Florin och tycker att det är en ärlig film samt en bra dokumentär i ett ämne som det finns otroligt mycket fördomar kring. Filmen visar en kärleksrelation som utmanar många föreställningar och kulturella normer om hur en familj ska leva

Regi: Ellen Fiske, Joanna Karlberg
Medv: Florin Serban, Josefin Serban
Språk: Rumänska, Svenska, textad på svenska
Produktionsår: 2019
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: BT
Längd: 77 minuter

I dokumentären ser vi Florin en 22-årige rumänsk tiggaren som träffar den 38-åriga svenska Josefin. De två möts utanför mataffären och kärlek uppstår. De blir ett par och åtta månader senare gifter de sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. Där bor de i en blå stuga tillsammans med lite djur och Josefins barn.

Dokumentärfilmarna Ellen Fiske och Joanna Karlberg gör en ärlig framställning av paret utan att vare sig romantisera eller fördöma de båda eller det liv de lever. I filmen gör Ellen och Johanna nedslag hos paret under flera års tid och för att ta reda på vad som händer i familjen.

Som betraktare får man följa Florins kamp med att lära sig svenska och hitta ett jobb. Han vill tjäna pengar för att kunna hjälpa sin familj i Rumänien och kämpar för att få ett arbete.

Trots att Florin skiljer sig från många andra romer som inte har ett personnummer, inte har någonstans att sova eller som inte får hjälp vid myndighetskontakt, så har han mycket svårt att hitta ett arbete. Florin får inte ens ta del av de ”enkla” jobben som så ofta nämnts i den politiska debatten.

Josefins inkomst räcker inte till och Florin blir stressad och deprimerad. Han känner en maktlöshet och känner skam över att han inte kan hjälpa sin familj, något som leder till  att det gnisslar mellan honom och Josefin. Hon förstår honom, men kan inte göra mer än det hon redan gör.

Filmen speglar på ett ärligt sätt hur svårt det kan vara när pressen från familjen i Rumänien påverkar och stör i Josefin och Florins familjelycka och livet i Sverige.

Paul Albert Dandos
Britt-Inger Hedström Lundqvist