Enligt Valmyndighetens preliminära resultat till EU-valet förlorar Feministiskt Initiativ sitt enda mandat i EU-parlamentet. Här är en valanalys utifrån ett resandeperspektiv.
Förra EU-valet stormade Feministiskt Initiativ fram och knep 5,3 procent. Vid 01-tiden på valnatten ser FI inte ens ut att nå 1 procent av rösterna. I skrivande stund har bara 0,8 procent valt att rösta på FI vilket innebär att partiet kommer åka ur EU-parlamentet. En stark förklaring till att FI gick starkt framåt 2014 men inte gör det 2019 handlar om hur landets nationella minoriteter har röstat.
2014 var Soraya Post den enda öppna romska toppkandidaten någonsin. Medietrycket var enormt och fokuserade väldigt mycket på Soraya Posts person. Inte minst hennes etniska bakgrund som resande. Väldigt lite av det som syntes i medierna handlade om hennes faktiska politik. Egentligen var inte Soraya Post den första toppolitikern med romskt ursprung i Sverige.
Det finns ett par stycken till, bland annat statsråd under regeringen Reinfeldt. Till skillnad från Soraya Post är det inga som har valt att vara öppen med sitt ursprung. Vilket inte är så konstigt om man ser till mediehysterin kring Soraya Post. Jag tror nog de flesta hellre vill bli uppmärksammade för ens politik och arbete än ens etnicitet och historia.
Många romska väljare uttryckte glädje över att en av ”de sina” skulle ta plats i den europeiska toppolitiken. Att det dessutom var någon som var öppen med sitt ursprung värmde extra mycket. Hela familjer och släkter valde att rösta på Soraya Post.
Inför årets EU-val uteblev det romska stödet nästan helt och hållet. Många romska väljare som röstade på Soraya Post 2014 upplever att de inte vill förknippas med Feministiskt Initiativ. Inte minst på grund av alla skandaler partiet har förknippats med de senaste fem åren. Hypen tog helt enkelt slut.
Feministiskt Initiativ har framställt sig själva som en ängslig restprodukt från 1968. Den utåtriktade kommunikationen har fokuserat på frågor som ”Rösta för moder jord” och antirasism. Lägg därefter till hur partiet faktiskt har röstat i EU-parlamentet. Det första FI gjorde i EU-parlamentet 2014 var att säga ja till kristdemokraten Jean-Claude Juncker som ny ordförande för EU-kommissionen. Och så fortsatte det genom åren.
Kim Fredriksson
kim@dikko.nu
1 Trackback / Pingback
Kommentarerna är stängda.