Recept| 29 september till ära bjuder DIKKO på ett recept med köttsoppa

Köttsoppekok, Krämarstan, Finnerödja maj 2014. Privat bild

Lindas köttsoppa serverades första gången i Finnerödja på den arkeologiska utgrävningen av Krämarstan i maj 2014. Ett tag efter det kontaktade Finnerödja hembygdsförening Linda för att få receptet inför hantverksdagen den 3 augusti i Finnerödja 2014.

De skulle koka köttsoppa då de skulle ägna dagen åt resandefolkets hantverk och vad kan passa bättre än att äta köttsoppa. Efter det har receptet funnits med i olika sammanhang och då tänkte vi på redaktionen att det kunde passa bra med Lindas köttsopperecept den 29 september

Här kommer ett receptet till alla som vill äta riktig resandemat

Köttsoppan från norr
1 kg kött (gärna älg) – i bitar
1 kg potatis – skalad, tärnad
1 rotselleri, skalad, tärnad
Några morötter i slantar
1 purjolök, strimlad
5-6 lökar, skivad
En onödigt stor klick riktigt smör
Nymald svartpeppar
Salt
1 ben eller en god buljong
Vatten
(om du inte hittar någon grönsak, eller vill ha någon helt annan, så är det inte hela världen. Det är ju löken och klimpen som gör soppan egentligen)

Till klimpen
5 ägg
2 dl mjölk
salt
Vetemjöl

Smält smöret, och ha i löken. Sätt plattan på ganska låg värme, och fräs löken i ca 40 minuter (om du inte orkar med det momentet kan du fuska och köpa brynt lökfond. Inte lika gott, men fortfarande helt okej).

Rör ihop klimpsmeten. Hur tjock du vill ha den är en smaksak. Mormor säger att den ska vara som risgrynsgröt ungefär.
Samtidigt så kokar du upp köttet (och benet om du får tag i ett) i en kastrull med vatten och lite salt. Koka tills köttet är mjukt (mellan 30 min och 3 timmar, beroende på köttet).

Blanda sedan i den karamelliserad löken, och resten av grönsakerna tillsammans med köttet. Koka 10 minuter. Klicka sedan i klimparna. Lättast är om du har två teskedar, och skrapar smeten från den ena med den andra. Koka ca 5 minuter efter sista klimpen är i.

Krydda, och ät!

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu