Kultur| Kulturting lyfter i år fram nationella minoriteter

Foto Linda Lundqvist

Den 21 september är det dags för Kulturting i Gävleborg. Årets tema är nationella minoriteter.

Kultur Gävleborg, Region Gävleborg arrangerar tillsammans med Hofors kommun Kulturting Gävleborg på Folkets Hus i Hofors. Kulturting är en årlig regional mötesplats som är till för alla som bidrar till länets rika konst- och kulturliv: kulturskapare, föreningar, politiker och tjänstepersoner med flera.

I år är temat nationella minoriteterna: urfolket samer, romer, judar, sverigefinnar och tornedalingar. Dessa uppmärksammas genom föreläsningar, valbara seminarier, panelsamtal, en mässa och musikframträdanden samt berättelser som synliggör möjligheten till att konst- och kulturaktörer finns med. Men även skrivandets kraft får komma till uttryck.

Från och med i år har rättigheter och skyldigheter för de nationella minoriteterna stärkts ytterligare, vilket ställer högre krav på offentliga verksamheters minoritetspolitiska arbete.

Bland föreläsarna finns den statliga utredaren för den reviderade lagen om nationella minoriteter Lennart Rohdin och journalisten och författaren Kristian Borg som bland annat varit redaktör för boken Finnjävlar och producerat Finnjävlarpodden för Sveriges Radio. Förutom dessa kommer museer, dramatiker, musiker, författare, projektledare och regionala kulturaktörer att delta och berätta om sina verksamheter.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu