Kultur/språket| Dunder och Snus med Hinseberg Blues

privat bild

Dunder och Snus har släppt ytterligare en låt, den här gången är det Folsom prison av den legendariske Johnny Cash som i deras tappning heter Hinseberg Blues.

På frågan om det är mer på gång får jag svaret:

Det är snart jul så det kan man aldrig veta.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Vill du höra fler låtar av Dunder och Snus? Klicka in dig här.


publicdomainpictures

Johnny Cash tillhör de verklig stora giganterna inom den moderna populärmusiken. Han föddes den 26 februari 1932 i Kingsland, Arkansas som J R Cash och dog den 12 september 2003 i Nashville, Tennessee av diabetesrelaterade komplikation

Johnny Cash gav ut nyproducerade skivor under fem decennier. Hans skivor har sålts i mer än 50 miljoner exemplar. Den allra största hiten är I Walk The Line, Folsom Prison Blues, San Quentin, Ring Of Fire, A Boy Named Sue,Sunday Morning Coming Down och duetten Jackson som han spelade in med sin hustru June Carter.

Cash blev 1980 invald i Country Music Hall Of Fame och blev även 1992 invald i Rock And Roll Hall Of Fame. Han fått en stjärna på Hollywood Walk Of Fame och har genom åren fått ett oräkneliga Grammys.

Cash var också en ivrig kämpe för Amerikas urinvånare, indianerna, och deras rättigheter. Han trodde länge att han var Cherokee till 25 procent. Men fick genom släktforskning veta att han hade sina rötter i en kunglig släkt i Skottland och inte var besläktad med de nordamerikanska indianerna. Men detta minskade inte glöden i hans kamp för indianernas rättigheter, vilket bland annat kom till uttryck i låtarna Apache Tears och The Ballad Of Ira Hayes på albumet Bitter Tears.

På Österåker

Det fanns även andra sociala frågor som engagerade honom, till exempel kampen för en humanare kriminalvård. Han träffade bland annat USA:s president Richard Nixon för att diskutera förbättringar i den amerikanska fångvården.

Detta engagemang för samhällets olycksfåglar bakom galler gav bland annat en av hans  mest berömda spelningar och som gjordes på fängelset i Folsom, Kalifornien den 13 januari 1968 och på San Quentin-fängelset utanför San Francisco den 24 februari 1969.

Johnny Cash gjorde även en liknande konsert i Sverige, som tyvärr inte har blivit lika uppmärksammade, de båda sändes i amerikansk TV och senare även har getts ut på både video och DVD.

Den 3 oktober 1972 gjorde han en bejublad konsert för internerna på kriminalvårdsanstalten i Österåker utanför Stockholm. Spelningen gavs ut på skivan På Österåker året därefter. Det har också blivit en nyutgåva 2007 under namnet Johnny Cash På Österåker (35´th Anniversary Edition) för att uppmärksamma 35-års minnet av fängelsekonserten.

En av de saker som är imponerande på skivan På Österåker är att Johnny Cash talar i det närmaste felfri svenska mellan några av låtarna. Han introducerar bland annat låten Me And Bobby McGee med att på klingande svenska säga

”Tack, mina vänner. Jag hoppas att ni tycker om vår musik. Jag hoppas att ni tycker om mig. (Johnny Cash skrattar länge och hjärtligt innan han fortsätter.) Detta är en sång om… Eeh… me and Bobby McGee.” 2007 blev Johnny Cash postumt invald i The Hit Parade Hall Of Fame

Kurt Magnusson
kurt@dikko.nu