Kulturkvarten – en inspirerande utforskning av romsk kultur

Igår firades Ederlezi, vårens ankomst, som är en stor högtid inom den romska kulturen. I UR:s nya serie Kulturkvarten skildras den rika mångfalden av romsk kultur i Sverige genom korta och inspirerande program. Vi tas med på en resa genom teater, musik, hantverk, litteratur och andra kulturella händelser med romskt fokus runt om i landet. Kulturkvarten är tillgänglig på UR Play.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Kulturkvarten består av fem olika programserier där vi får lära oss mer om den romska- , samiska- , tornedalska- judiska- och sverigefinska kulturen. Programserien publiceras under året och riktar sig till både dem vars modersmål är ett minoritetsspråk och för andra kulturintresserade.

– Ett av de viktigaste målen med Kulturkvarten är att visa den rika mångfalden av kulturer som berikar vårt samhälle. Genom att lyfta fram romsk kultur och dess skatter vill vi öka förståelsen och uppskattningen för denna viktiga del av vår gemensamma historia och nutid, säger Lisa Wiman, projektledare och exekutiv producent på UR.

Ett av avsnitten i Kulturkvarten fokuserar på Luciano Axelsson, även känd under artistnamnet Lucianoz. Uppvuxen i Rinkeby med föräldrar som var hängivna dansbandentusiaster, tog Luciano sina första steg mot scenen genom att delta i en talangtävling. Även om han nådde slutaudition, var det det stora genombrottet som kom genom en viral spridning i sociala medier. Det var hans syster som delade ett klipp där Luciano framförde ”Det är ju dej jag går och väntar på”, vilket snabbt blev viralt och ledde till omedelbar framgång.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS