Kulturministern deltar i Samling för demokrati på Förintelsens minnesdag

Den 27 januari uppmärksammas den officiella minnesdagen för Förintelsens offer genom Samling för demokrati i Göteborg. Kulturminister Parisa Liljestrand finns på plats tillsammans med årets huvudtalare Christer Mattsson och Ingrid Lomfors.

För att hedra Förintelsens offer och för att främja demokrati och mänskliga rättigheter bjuder Länsstyrelsen i Västra Götaland in till Samling för demokrati. Det gör vi tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Judiska församlingen i Göteborg och Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.

Kulturminister Parisa Liljestrand finns på plats under minnesstunden och håller ett kortare anförande.

– I en tid där de som överlevde Förintelsen snart lämnat oss, då konspirationsteorier sprids som skogsbränder och antisemitism och antiziganism frodas, är det vårt ansvar att bryta hatets kedja. Vi måste fortsatt hålla minnet av Förintelsen levande och slå vakt om alla människors lika värde, för allas skull. Det handlar i förlängningen om vår demokrati, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

En av årets huvudtalare är Christer Mattsson som är doktor i pedagogik och föreståndare för Segerstedtinstitutet. Christer Mattsson studerar radikaliseringsprocesser hos individer och grupper i högerextrema och nationalsocialistiska miljöer. I sin forskning har han också fördjupat sig i utbildning om Förintelsen och antisemitism. Vid minnesstunden kommer han att tala om vad vi kan lära av Förintelsen.

Årets andra huvudtalare är Ingrid Lomfors, historiker och tidigare överintendent vid Forum för Levande historia. Med avstamp i utställningen ”Jag kom ensam”, om judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland under slutet av 1930-talet, kommer Ingrid Lomfors att tala på temat ”Kan man lära av historien?”.

– Det bästa sättet att hedra Förintelsens offer är att berätta om deras liv. I alla de vittnesmål och minnen som har samlats in genom åren ryms erfarenheter för oss att förvalta, säger Ingrid Lomfors.

Under eftermiddagen finns möjlighet att se utställningen ”Det tysta arvet”– en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen. Det blir också musik på temat judiska toner.

Läs mer i programmet för Samling för demokrati

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS