Lars Trägårdh svarar på kritiken mot kulturkanon

Lars Trägårdh - Fotograf: Sofia Runarsdotter.

Sveriges nationella minoriteter bjöds in till ett rundabordssamtal för att diskutera den svenska kulturkanon med utredaren Lars Trägårdh den 21 oktober. Efter mötet menar de nationella minoriteterna att utredning använder sig av lagbrott och fortsatt förtryck, och deltagarna har skickat ett protestbrev till regeringen. Magasin DIKKO kontaktade Lars Trägårdh när vi gjorde artikeln Kulturkanonsamtal utlöser reaktion från Sveriges nationella minoriteter.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Lars Trägårdh svarade på farhågor om att inte lyssna på deltagarna och att mötet inte skulle vara en dialog. Han förtydligade mötets syfte: att informera, svara på frågor och samla in synpunkter på en kulturkanon. Mötet handlade om vikten av en kanon, dess struktur och tankar kring tillgänglighet.

”Rundabordssamtal” stod det i mötetsinbjudan och idén om en kulturkanon har sin grund i Tidöavtalet. I regeringens direktiv till utredningen står det att kommittén ska ha ”en dialog med urfolket samerna och de andra nationella minoriteternas organisationer”.

Lars Trägårdh svarade på frågan om att det fanns flera som ansåg att han inte lyssnade till dem och att det inte var ett dialogmöte utan ett informationsmöte?

– Vi bjöd in för att dels ge information om kanon och arbetet med denna, dels bjuda in till inspel rörande kompetens i urval av experter, samt att ge förslag på specifika verk/personer/händelser som skulle kunna uppmärksammas. Sådana förslag välkomnades även framöver.

Under mötet beskrev deltagarna frustration, ilska, ledsamhet, förnedring och respektlöshet.

DIKKO frågade Lars Trägårdh vad hans känsla var under mötet, var det bra möte där du kände att du hade deltagarna med dig?

– I det stora hela var det ett bra möte med god ton. Mot slutet uppstod det dock en diskussion rörande representation i expertgrupperna. Vi förklarade då att principen är att expertgrupperna består av kunniga personer med ett holistiskt perspektiv på sitt område, snarare än att olika intressenter och grupper direkt ska ingå i dessa expertgrupper. Här stod möjligen vår position i konflikt med en del av de närvarande inbjudans önskemål.

Något dialogmöte blev det inte enligt deltagarna. Regeringen har beslutat om de direktiv som den svenska kulturkanon-kommittén har att förhålla sig till. Syftet med kulturkanonen är att göra svensk kultur tillgänglig för fler. En svensk kulturkanon ska, enligt regeringens hemsida, vara ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering.

Eftersom deltagarna inte ansåg att det var ett dialogmöte frågade DIKKO Lars Trägårdh vilken funktion mötet skulle fylla? Handlade det om att ta in kunskap och åsikter från minoriteterna eller var det ett rent informationsmöte?

– Syftet var det dubbla – att ge information och svara på frågor, samt att hämta in inspel från de inbjudna.

Vad handlade informationen om?

Vi diskuterade varför en kulturkanon är viktig idag: rätten till tillgång till det gemensamma kulturella kapitalet, och behovet att befrämja bildning, gemenskap och inkludering. Vi presenterade direktivets upplägg, processen, och tankar kring tillgängliggörande (skola, folkbildning, integration, universitet, med mera).

Vi avslutar våra frågor till Lars Trägårdh med att fråga hur han tyckte att möte blev, var det ett givande möte för dig?

– Till att börja med bör man notera att vi hade två möten. Det andra igår (21/10) med de från den judiska gruppen som inte kunde komma den 3 oktober på grund av högtid. Båda dessa möten var synnerligen givande även om det i det ena fallet uppenbarligen lett till ett visst missnöje eller missförstånd – som jag kort diskuterat ovan.

Kulturkanonsamtal utlöser reaktion från Sveriges nationella minoriteter
Isof: Kommentar kring nationella minoriteters roll i arbetet med en kulturkanon

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS