God Jul
Vår svenska jul är mångkulturell med inspiration från många länder.
Olika sorters julfirande förekommer i flera delar av världen. Vårt sätt att fira julen är en härlig blandning av traditioner och vanor som vi firar med familjen. Från allra första början handlade det om att hålla en fest när året är som allra mörkast.
Sedan har detta blandats upp med kristendomens traditioner och med nationalromantiken under 1800-talet. Den stora förändringen och den person som betytt mest för oss under vår egen tid är Walt Disney. Kalles Ankas jul har betytt mycket för svenskt julfirande de senaste 40 åren. I många familjer är dessa tecknade figurer det som styr när julklapparna och själva firandet ska ske.
Vi vet att det kristna julfirandet i Sverige började på 1100-talet, men det var inte förrän på 1700-talet och framförallt på 1800-talet som julfirandet tog riktig fart. Adel och borgare tog efter traditionerna i Europa, medan bönder och enklare folk blandade gamla seder med nya och lade grunden till det firande vi har idag – en blandning av gammalt och nytt.
Gott Nytt År.
Nyår är en festlig högtid som firas i glada vänners lag. Det är ofta en exklusiv fest där olika klädkoder förekommer, fint ska det vara.
Maten och dukningen ska också vara extra fin och vacker. Strax innan tolvslaget tar gäster och värdpar sig ut till en plats där man kan skjuta egna fyrverkerier eller titta på andras. I brist på egna fyrverkerier ställer man sig på lämplig plats för att se på kaskaderna av färg som lyser upp himmelen. Numer skickar man också upp ljuslyktor istället för fyrverkerierna.
Champagne öppnas, skålas och dricks vid tolvslaget. Om man föredrar ett alkoholfritt alternativ går det bra med Pommac. Vid tolvslaget förekommer också att man räknar ned och sen ropar alla ”Gott nytt år!”. Samtidigt som många avger olika löften om vad de ska uppnå under det kommande året. Löften som sällan uppfylls, men ändå ska avges som en tradition.
Var rädda om varandra önskar redaktionen alla trogna och otrogna läsare.