Lillemor barnbarn till Hjärta av vandrarfolket sover i en lada precis som förr i tiden – 8 december

Lillemor Holmlunds adventskalender publiceras i DIKKO från 1 december och fram till julafton. #lillemorsjulresa

Författare: Lillemor Holmlund
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

8 December

Din sjundetusandes styggliga karl röt Fritjof. Inte nog med att du behandlar både djur, din människa du är gift med och övrigt folk här på gården mer än illa. Utan du ger dig även på en av småfolket. Hustomtarna som hjälper dig att hålla ordning på gården. Hade det inte varit för dem, så hade du fått lämnat gården för länge sedan. Din infernaliska fega brännvinstörstande styggling nu ska du allt få känna på hur det känns själv fortsatte Fritjof medans han lyfte den ena armen med knuten näve.

I samma veva kom Farmor din och ett dussin av småfolket utrusande från ladan. Fritjof ropade Hjärta stilla dig. Stilla dig så du inte gör dig olycklig på karln. Fritjof andades häftigt några gånger, och ställde
sedan ner husbonden på marken, fortfarande med ett hårt tag om hans nacke. Fritjof spände sen ögonen i husbonden och sa till honom. Nu tar du dig samman och beter dig som en karl ska vara, och får jag bara höra det minsta lilla att du betett dig styggligt igen.

Då kommer jag tillbaka och randar dig med flätat björkris som legat i saltvatten i minst en vecka på baken din, så du inte kommer att kunna sitta ner resten av livet. Småfolket här kommer att skvallra, samtidigt pekade Fritjof på småfolket som gjort sig synliga och stod i en ring runt dem med armarna i kors med bestämda miner. Husbonden skakade och var alldeles blek i synen av rädsla. Jag lovar goa Herrn sa han med darrig röst. Jag lovar. Från och med i dag kommer jag inte att smaka en droppe mer och sköta mig.

Och så blev det. Husbonden blev som en omvänd hand. Blev gudfruktig till och med och gick te kyrkan varje Söndag. Han rörde aldrig mera en droppe brännvin, och sen dess har de varit frid och fröjd här på gården avslutade Kurt sin berättelse. Men se där fortsatte Tore, där kommer Knut själv. In genom ladans
dörr kom en ganska så ung hustomte .

Hustomtarna räknas som unga tills de är cirka så där en 400 år gamla. Knut fick jag reda på var bara runt 250 år gammal. Kom fram och hälsa, sa Ture. Detta är Lillemor barnbarn till Hjärta av vandrarfolket. Knut kom fram, jag såg att han haltade en smula. Han bockade sig för mig och log med ett blygt leende och sa, Jag är så tacksam att dina farföräldrar hittade och hjälpte mig. Hältan blir jag aldrig av mig, men den stör mig inte, och vad är de emot att jag fick både behålla livhanken och benet fortsatte han. Sen vände han sig till Tore och sa: Nu är alla hästar ryktade och manarna är borstade och flätade så de lyser som gull. Så i morgon kan husbonden ta dem till Solvalla utan att skämmas.

Ett bra och gott arbete du gjort svarade Tore. Ta dig nu en tallrik gröt, nu har du gjort ditt för i dag.

Sen fortsatte vi att språkas vid jag och småfolket. Det var om det som hänt nyligen, om gamla tider och det som kanske skulle komma. Till slut kände jag att mina ögon börja klippa och falla ihop och kunde
inte hålla tillbaka en gäspning. Nä, men sa Tore, här sitter vi och pratar och glömmer bort att ni människor behöver mer sömn än oss.

Vi kan antingen ordna en bädd åt dig uppe i gårdshuset hos husbonden , eller om du vill en bädd här inne hos i ladan. Det går bra att sova här sa jag. Ett tu tre som jag hade sagt det, så var det en bädd av halm med en pläd ordnat åt mig i ena hörnet på ladan. Jag sa God natt och gick och lade mig bekvämt ner och drog pläden över mig. Halmstråna kittlade mig på örat. Jag tänkte, så här var det förr när Farmor och Farfar sökte nattlogi hos någon bonde. Sen föll jag i sömn, och drömde. Drömde om Farmor och Farfar när de var ute på vägarna. Hur farmor sjöng för sina små i vagnen och ……….

Här kan du läsa hela Lillemors julkalender

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS