Lucia kommer med ljuset och strålar. Hon skänker oss hopp om glädje och värme

Redaktionen vill hälsa alla läsare en fin och ljus lucia med mycket gott fika. Lucia är en ljusning i vår allra mörkaste årstid och inger hopp om att snart vänder det mot ljuset igen.

Författare: redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Vår svenska tradition med luciafirandet har utvecklats över tid och har rötter i medeltiden. Lucia är en historisk person. Hennes berättelse handlar om en ung kvinna som levde i staden Syracusa på Sicilien. Lucias familj var förmögen och redan som barn blev hon mycket påverkad av kristendomen.

Eftersom Lucia föddes på 280-talet var det inte enkelt att vara kristen och det var dessutom straffbart. Hon bestämde sig tidigt för att aldrig gifta sig och att hon skulle ge bort allt hon ägde till de fattiga. Hon ville gå i kloster. Problemet var att hon var bortlovad till en man som inte var kristen.

När hon så gav bort sin stora hemgift angav mannen henne varefter hon blev avrättad med svärd, förmodligen år 304. En sorglig berättelse om en olycklig kvinna. Lucia är bland annat skyddshelgon för blinda och synskadade. Så vår svenska tradition att fira Lucia kommer från Sicilien. 

Njut av av kaffet och sången för snart går vi mot ljusare tider.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS