Malmö vill öppna ett Romskt bibliotek

För att ytterligare stärka och tillgodose den nationella minoriteten romers mänskliga rättigheter och dess språkliga och kulturella rättigheter vill Malmö stad öppna ett romskt bibliotek – landets första.

Det romska biblioteket kommer vara en del av Malmö stadsbiblioteks verksamhet och planeras öppna 2022. Idag finns det inte något specifikt romskt bibliotek i Sverige.

I Malmö går vi mot strömmen och satsar på biblioteksverksamheten eftersom vi vet att den har stor betydelse för att främja läsandet, särskilt bland barn och unga, och det demokratiska samhället. Jag är stolt över att vi planerar öppna landets första romska bibliotek, det är en unik möjlighet att verka för romers rättigheter och bidra till ökad kunskap om romsk kultur och historia, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd med ansvar för kultur och fritid.

Förutom litteratur på olika romska dialekter kommer biblioteket innehålla litteratur som är skriven av romer, och införskaffande av litteratur kommer att ske i samklang med den romska gruppen. Det kommer också att finnas litteratur på svenska om den romska kulturen för att skapa större förståelse och väcka nyfikenhet.

Programverksamhet och arrangemang kommer att ske på samma sätt som andra bibliotek i Malmö, men med berättelser, filmer och annat på Romani chib. Biblioteket ska också upplysa om anti-ziganism och Förintelsen av romer.

Det gör mig glad och stolt att Sveriges första romska bibliotek ska öppna just i Malmö. Biblioteket stärker den nationella minoriteten romers rättigheter och det kommer även stärka majoritetssamhällets kunskap om romsk kultur, säger Ewa Bertz (L), kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS