Många nya program i SVT:s minoritetsutbud i höst

Kollage KB

Den populära serien Resan längs älven får en fristående uppföljare. Under fem hela timmar får vi följa med längs kända svenska vandringsleder, ur olika minoritetsperspektiv. Vandringar är ett av flera nya och spännande program i SVT:s minoritetsutbud under hösten, där kultur, språk och historia ger en rikare bild av Sverige.

Källa: omoss.svt.se
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Tre leder i Vandringar har samisk anknytning, en har tornedalsk och en har romsk. Lederna är Kungsleden, Sveriges mest kända vandringsled, Lapplandsleden som fortsätter där Kungsleden tar vid, genom Västerbottenfjällen, Gränsleden med sin dramatiska historia (samiska) och Laestadiusleden (meänkieli). Romska Vandringar handlar om resanderomer och cirkuskulturen. Vandringar är filmade från luften och utmed leden, där tittaren får ”vandra” kända och lite mindre kända vandringsleder. Det är vacker natur, historia, kultur och spännande möten utefter lederna.

– Det finns ett jättestort intresse av att se och uppleva svenska trakter som inte alltid syns så mycket i media, att få se vår natur och kulturhistoria ur ett annat perspektiv. Jag har förstått att många inte vet vilka kopplingar de här platserna har till våra nationella minoriteter. Efter programserien Resan längst älven fortsätter vi därför med vandringsleder och gör nedslag kring historia, natur och kultur – under flera årstider. Färden fortsätter framåt, även om stigarna går att följa bakåt, säger Ylva Jonsson Sarri, programchef minoritet, SVT.

Vandringar har premiär den 3 december på SVT Play och i SVT2.

Nytt är också ungdramat Girl code, en serie som handlar de fyra kompisarna Lea, Amanda, Noora och Ben som får låna en stuga på Åland, för att fira att de snart ska ta studenten. Men det som skulle bli en lugn helg i Leas mormors stuga blir istället något helt annat. Efter ett möte med tre finska killar fylls helgen i stället med flirt, svartsjuka och svek som riskerar hela deras vänskap. Vad man kan förlåta, och vad är oförlåtligt? Girl code finns på SVT Play.

I Inredningssnack träffar vi inredare och unga inredningsintresserade som berättar om hur de tänker kring sin inredning och hur de vill ha det hemma. Programmet är på teckenspråk och leds av Larissa Worseck. Inredningssnack finns på SVT Play.

Den 9 november
blev det svettigt värre då SVT sände eventet Hela Sverige Bastar, live mellan klockan 16.00 och 17.00 på SVT Play. Får du inspiration till att bygga din egen bastu kan du njuta av flera olika bastubyggarprojekt i serien Bastudrömmar, där de sverigefinska arkitekterna Reija Toivio och Hillevi Olsson tar med oss till exempelvis en japaninspirerad finsk timmerbastu, en bastuvagn med cirkustema eller en tornedalsk ladubastu ute på en myr. Hela Sverige bastar finns på SVT Play.

I höstens barnutbud finns allt från Språkleksprogram för 2-åringar, där man på ett lekfullt sätt kan träna sig i sitt modersmål, till Gamingprogram för 9-åringar.

SVT gör också en egen samisk lucköppning! Årets stora julkalender Länk till annan webbplats.utspelar sig i en samisk familj och berör den samiska mytologin. Den samiska lucköppningen är på nordsamiska och leds av Marit Kuhmunen Blom. I programmet kommer hon inte bara öppna luckorna till årets kalender utan även dela med sig av mysrysliga berättelser från Sápmi. Varje dag i december, fram till julafton, kommer tittarna få lära sig mer om 24 olika väsen och skeenden ur den samiska mytologin.

Sist men inte minst; Missa inte julkalendern för de minsta, med Eva Funck och Robbi Robot. I Robbi & Evas guldjakt rör vi oss i mysiga snöiga miljöer i en varm och lekfull jakt på drakguldet. Varje dag fram till julafton hittar vi små bitar av livets guld och till slut har äventyret och vänskapen växt till ett stort hjärtligt jul-guld-slut. Det är första gången som SVT gör en sammanhållen julkalender speciellt för de yngre barnen. Kalendern kommer också finnas tillgänglig på flera olika minoritetsspråk så att de tvåspråkiga barnen får både språkutveckling och ett juligt äventyr (svenska, nordsamiska, meänkieli, romani – arli, romani – lovari och romani – kalderash).

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS