Människor satte eld på Romers hus i Spanien

Romsk pogrom i Spanien - 17/07/2022 (FOTO: https://ctxt.es/)

I mitten av juli attackerades romer som bodde i den lilla andalusiska staden Peal de Becerro av en mobb. Angriparna brände ner och plundrade totalt sex hus där romer bodde. Ungefär tre dussin romer var tvungna att lämna sina hem på grund av denna  pogromen. 

Anledningen till  pogromenen var dödandet av en tjugonioårig från en av de lokala nattklubbarna. Enligt vittnen bråkade mannen med fyra romer, händelsen utreds av polisen. Två av de misstänkta angriparna hamnade i arresten, rapporterar spanska medier.

Men gripandet av de två angriparna räckte inte för den avlidnes vänner. Dagen efter uppmanade de till en demonstration, där folk tillämpade principen om kollektiv skuld på hela den romska befolkningen i byn.

MP Ismael Cortés fördömde attackerna mot romer och uppmanade inrikesministeriet att ge skydd till de romska familjerna. Cortés påminde om tidigare händelser och menade att attackerna i Peal de Becerro minnen av de antiromska pogromerna i Martos 1986. ”Historien upprepar sig. Antiziganismens eviga återkomst”, sa Cortés, enligt European Roma Rights Center (ERRC).

Spanska median, liksom den tjeckiska pressbyrån, rapporter menar att demonstrationerna var fredliga. Detta avvisas av journalisten Jose Santos på CTXT-servern som frågar: ”Var fanns Peal de Becerros säkerhetsstyrkor när grannar förstörde husen och välte oskyldiga människors bilar? Och varför fanns det ingen hjälp eller skydd för offren när våldet eskalerade ?” Enligt Santos handlar det om attacker mot oskyldiga människor som inte har något med händelsen att göra.

Trots att videor på brinnande hus finns tillgängliga skriver CTK ordagrant i sin rapport: ”Angriparna skadade fasaden på fem hus och försökte sätta eld på ett till.”

Händelserna fördömdes av ministern för sociala rättigheter, Ione Belarrová, som menar att sådana attacker inte är värdiga rättsstatsprincipen. Hon uttryckte också solidaritet med den avlidnes familj. Den andalusiske ombudsmannen Jesús Maeztu fördömde vedergällningen mot de påstådda angriparnas familjer och efterlyste åtgärder för att hjälpa till att återupprätta samexistensen och förtroendet bland stadens invånare.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Lokala romska organisationer är oroade över ökningen av rasism och våld mot romer i Andalusien och i hela Spanien.

”Det är oacceptabelt att en grupp människor tar rättvisan i egna händer och kräver att romer ska fördrivas från staden”, säger Fundación Secretariado Gitano, en av de ledande romska organisationerna. Organisationerna lämnade också in en anmälan som åklagarmyndigheten började utreda.

Enligt tidningen El País har polisen förstärkt sina patruller i området. Familjerna som flyttade ut mötte protester och attacker även på andra platser. Den socialistiske borgmästaren David Rodríguez uppmanade sina medborgare att visa att deras stad är ett exempel på ”samlevnad och ansvar”. Enligt honom upplever byn nu en av de värsta perioderna i sin historia.

Källa: romea.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS