Minoriteter tackar nej till möte om myndighetsbyte – Efterlyser samråd om hela minoritetspolitiken

Kollage KB

Företrädare för de fem nationella minoriteterna och minoritetsspråken efterlyser en allvarligt menad samrådsprocess om inriktningen av minoritetspolitiken, i enlighet med lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk och internationella konventioner. I en skrivelse till statsrådet Parisa Liljestrand har minoriteterna därför meddelat att de tackar nej till att delta i det informationsmöte om byte av uppföljningsmyndighet för minoritetspolitiken, som kulturdepartementet inbjudit till den 27 maj.

Källa:
Representanter för den sverigefinska minoriteten med finska, Representanter för den judiska minoriteten med jiddisch, Representanter för den romska minoriteten med romska, Representanter för svenska tornedalingar, lantalaiset och kväner med meänkieli, Representanter för urbefolkningen samer med samiska
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

”Vi, representanter för Sveriges fem nationella minoriteter och minoritetsspråk, ser fram emot att regeringen skyndsamt utarbetar ett nytt handlingsprogram för politiken för de nationella minoriteterna och minoritetsspråken och skrinlägger planerna på byte av uppföljningsmyndighet”, skriver de fem nationella minoriteterna i sin skrivelse till kultur- och demokratiminister Parisa Liljestrand. 

Kulturdepartementet har utarbetat ett förslag som innebär att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) ska ta över det nationella uppföljningsansvaret för minoritetspolitiken från Länsstyrelsen i Stockholm. (Sametinget skulle dock även i fortsättningen vara uppföljningsmyndighet för frågor som rör samer och samiska språket.)

Minoriteterna menar att det är tveksamt om det samråd som departement höll med dem om myndighetsflytten i slutet av mars verkligen kan benämnas som ett samråd, ”eftersom samråd förutsätter en jämbördig och uppriktig dialog, innan något beslut fattas i frågan”. En bred majoritet av minoriteternas representanter avvisade då bytet av uppföljningsmyndighet.   

Det statliga handlingsprogrammet för minoritetspolitiken löpte ut vid årsskiftet 2024/2025. Minoriteterna anser att ett nytt program måste utarbetas innan beslut kan fattas om uppföljningsmyndighet. Ett byte av myndighet skulle dessutom innebära att den nya myndighet måste skaffa den kompetens som behövs och att mycket tid därmed kommer att gå förlorad.

Trots att politiken för de nationella minoriteterna, judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och samer (som också är ett urfolk), i år firar sitt 25-årsjubieum har barn som vill lära sig sitt minoritetsspråk inte alltid möjlighet att göra det. Regeringen skar i årets budget dessutom ned anslagen till de nygrundade språkcentrumen, liksom anslagen till kommunerna och till minoriteternas centralorganisationer. ”Detta undergräver våra möjligheter att driva på en minoritetspolitik som gått i stå”, skriver minoriteternas representanter.

Representanter för den sverigefinska minoriteten med finska
Representanter för den judiska minoriteten med jiddisch
Representanter för den romska minoriteten med romska
Representanter för svenska tornedalingar, lantalaiset och kväner med meänkieli
Representanter för urbefolkningen samer med samiska

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS