Minst 1 888 skolor attackerade under de senaste 100 dagarna i krigets Ukraina

Since 24 February, the number of attacks on schools in Ukraine has skyrocketed with at least 1,800 schools damaged or destroyed in the 100 days since the conflict escalated. This is more than double the total number of recorded school attacks in eastern Ukraine from 2014-2021. All 7.5 million children from Ukraine have experienced some form of disruption to their education as a result of the war.

Minst 1 888 skolor har attackerats under de senaste 100 dagarna i krigets Ukraina.

Att förstöra en skola är att förstöra barns framtid. Varje krig är ett krig mot barn, och när en av deras allra tryggaste platser – skolan – förstörs, så går barn inte bara miste om utbildning, men också trygghet, skydd och framtidshopp, säger Måns Welander, humanitär rådgivare på Rädda Barnen, som är på plats i landet.

Sedan 24 februari i år har minst 1 888 skolor skadats eller förstörts av splitter eller bomber. Var tionde skola har totalförstörts, och majoriteten av alla de skolor som skadats ligger i östra Ukraina.

Att förstöra en skola är att förstöra barns framtid. Varje krig är ett krig mot barn, och när en av deras allra tryggaste platser – skolan – förstörs, så går barn inte bara miste om utbildning, men också trygghet, skydd och framtidshopp, säger Måns Welander, humanitär rådgivare på Rädda Barnen.

Just nu är alla skolor stängda. Rädda Barnen har hjälpt ukrainska myndigheter att förbättra distansundervisning för de miljontals barn som befinner sig i Ukraina. Lev, 11 år, är en av de som fortsätter sin utbildning på distans. Han lever nu i Chernivtsi, ungefär hundra mil från sitt hem i Kharkiv, och har studerat online sedan två dagar före konflikten eskalerade i februari.

Jag har inte sett min skola på väldigt lång tid. Jag ville gå till skolan den där torsdagen (24 februari), men jag kunde inte, berättar Lev.

Totalt har minst 6,7 miljoner människor flytt landet sedan 24 februari i år, ungefär hälften av dem är barn. I genomsnitt har 33 500 barn tvingats fly varje dag under de senaste 100 dagarna. Rädda Barnen finns på plats i Ukraina sedan 2014. Just nu stöttar vi med livsnödvändig hjälp genom att se till att mat, vatten, kontanter och andra förnödenheter når ut till allra mest sårbara, särskilt de som fortfarande är drabbade av strider längs med frontlinjerna.

Vi ser även till att arrangera trygga platser för familjer och barn som flytt från konflikten, med verksamheter längst hela flyktvägen – från frontlinjerna i Ukraina, till Rumänien, Polen och Litauen och vidare till exempelvis Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Norge, Spanien, Schweiz och Storbritannien. Vi arbetar också med att utkräva ansvar för de internationella lagar, regler och barns rättigheter som inte respekteras, avslutas pressmeddelandet.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS