Missa inte att Sveriges Radio Romano uppmärksammar internationella Romadagen 8 april

Veljko Karamani och Samira Borg ska leda den kommande säsongen av "Möte med" i SVT, som även kommer att sändas som radioversion i Radio Romano. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Den 8 april firas internationella Romadagen. Något som Sveriges Radio Romano uppmärksammar med en tvåspråkig livesändning med musik, gäster och samtal i samarbete med SVT – sänds i SVT Play och Sveriges Radio Play-appen kl. 19.00-20.00.

Källa: sverigesradio.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Redaktionen är den enda i sitt slag i världen som arbetar med ett public service-uppdrag. Det krävs mod och kreativitet för att verka mellan majoriteten och minoriteten i samhället, skriver redaktionen:

Nyligen rapporterade Sveriges Radio Romano på Vitbokens tioårsdag och konstaterade då att den redogörelse som regeringen lät göra i form av Vitboken om övergrepp och kränkningar av romer under 1900 talet, inte har lett till att antiziganismen på allvar har ifrågasatts och bekämpats i samhället. Sveriges Radios Radio Romano var den enda redaktionen i Sverige som rapporterade på romani chib om tioårsdagen. Detsamma gäller på internationella Romadagen den 8 april.

Sveriges Radio Romano är en liten, världsunik, modig och kreativ sexmannaredaktion med följare i hela världen. Unik i världen för att det inte finns några andra professionella romska redaktioner som jobbar med ett oberoende public service-uppdrag. Det har redaktionen gjort i drygt 22 år; den mest långsiktiga, sammanhängande satsningen på den romska minoritetens språk och kultur i Sverige. Mod krävs för att kunna verka som en ifrågasättande kunskapsbrygga mellan majoriteten och minoriteten i samhället, där båda läger har fördomar om varandra.

Kreativiteten syns och hörs bland annat under den internationella Romadagen som firas den 8 april. I år för första gången i samarbete med SVT Minoriteter. Radio Romanos Veli Brijani och sidekick Samira Borg sänder live från en radiostudio med gäster som artisten Dimitri Keiski, kultur- och språkexperten Domino Kai och unga romer från Gävleborg. Det blir fest och samtal om nationaldagens historia, olika romska gruppers kultur, språkens betydelse och livemusik – inklusive den för alla romer gemensamma nationalsången ”Djelem Djelem” (som betyder ”jag har vandrat på den långa vägen”).

Vi hoppas att både romer och andra svenskar hänger med oss i den tvåspråkiga sändningen som kan höras i appen Sveriges Radio Play kl. 19.00–20.00 måndagen den 8 april, sändningen kan även följas i SVT Play.

Samira Borg leder också tillsammans med Radio Romanos Veljko Karamani den kommande säsongen av intervjuprogrammet Möte med i SVT, som även kommer att sändas i en radioversion av Radio Romano under sommaren. I programserien får publiken möta intressanta människor som pratar om ämnen som kvinnlig gemenskap, att jobba inom kriminalvården som rom, den romska kaalegruppens flyttvåg tillbaka till Finland och hur modernt mode går ihop med manliga och kvinnliga klädtraditioner.

Veli Brijani, redaktionschef Radio Romano
Anne Sseruwagi, ansvarig utgivare

P.S. Den som blir nyfiken på att veta mer om romernas okända historia kan lyssna på följande program av Radio Romanos reporter Agnes Lakatos:
P1 Special: Varför vet vi så lite om det romska slaveriet?
P1 Special: Den romska förintelsen
P1 Special: Vem är Ian Hancock – en romsk professor i amerikanska Södern

Fakta

  • I Sveriges Radios uppdrag ingår det att ha ett utbud på de nationella minoritetsspråken finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch.
  • Sveriges Radio står för cirka 90 procent av det nationella minoritetsspråksinnehållet inom public service.
  • Det bor uppskattningsvis mellan 50 000 till 100 000 romer och resande från upp till 60 olika grupper i Sverige (källa: Romer och resande i Sverige).

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS