“Möte med …” Lindy Larsson och showen Tschandala / Tattaren

Foto Anders Boström

SVT sänder i november och december en ny säsong av minoritetsspråkens talkshow – “Möte med …” och först ut i programserien är den resande romen och artisten Lindy Larsson. Han sätter upp en teater i Stockholm för att göra upp med självaste August Strindberg. 

Showen heter Tschandala / Tattaren, och en av textförfattarna är just Strindberg. 

Larsson förklarar att föreställningen är en romanirekonstruktion av en förlorad identitet och att det är uppgörelse med historien. Han säger att det fanns många rasistiska författare vid tiden runt 1900, när Strindberg var verksam, men att Strindberg var värst. 

Strindberg skrev en vidrig liten kortroman som hette Tschandala och den använder jag som spegel i föreställningen, förklarar Larsson i SVT:s “Möte med romani”. 

Premiärföreställning på Strindbergs Intima Teater i Stockholm blir det i mitten av november och Tschandala / Tattaren går i knappt en månad. 

Avsnittet av “Möte med romani” där Lindy Larsson medverkar sänds 9 november i SVT 2 kl 18:00. Det kan också ses på SVTPlay. 

“Möte med …” är en serie program på de nationella minoritetsspråken. Showerna sänds i denna omgång i åtta avsnitt och på tre olika minoritetsspråk – romani, jiddisch och meänkieli. 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS