Nationella minoriteter ­- statens påverkan i historien

Kollage KB

Här får du tillgång till nytt faktamaterial om nationella minoriteter och statens inflytande i Sveriges historia. Sverige har genom historien haft minoritetsgrupper som har bidragit till dess nutid. Sedan år 2000 är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar erkända som nationella minoriteter. Texten ger information om händelser som har påverkat dessa grupper från 1500-talet till idag.

Källa: levandehistoria.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Men hur har relationen mellan den svenska staten och minoritetsgrupperna sett ut under historien? Läs om händelser som påverkat judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar i Sverige från 1500-talet till idag.

Här hittar du de nya texterna i sin helhet. Läs, lär och reflektera!

Romer

Romer är inte en enda folkgrupp, utan ett samlingsbegrepp för människor som har ett gemensamt ursprung från olika folk som talade romani långt tillbaka i historien. Dagens romer delar alltså i olika utsträckning språkliga och kulturella drag. Även om ordet ”romer” används i denna text är det viktigt att känna till att romska personer i Sverige tillhör olika grupper och kulturtraditioner.

Romer i Sverige identifierar sig utifrån variationer i språket, historiska traditioner och tillhörighet till olika grupper. Dessa grupper inkluderar bland annat:

  • Resande (som ibland har kallats för resandefolket eller resanderomer)
  • Kalderash
  • Kaale eller kalé
  • Lovara
  • Arli
  • Gurbeti

Judar

Det första beviset på att judar befann sig i Sverige var när Gustav Vasa i mitten av 1500-talet hade en judisk läkare i sin tjänst, men det fanns troligtvis judar i Sverige långt innan dess. Idag uppskattas det bo cirka 20 000 judar i Sverige men det kan finnas så många som 150 000 svenskar med judiska rötter, om alla som på något vis har bindning till det judiska räknas in. Tack vare att de svenska judarna undslapp Förintelsen och att landet tog emot Förintelseöverlevande är Sverige ett av få europeiska länder där det finns fler judar i dag än innan andra världskriget.

Samer

Samer lever i hela Sverige och i den svenska delen av det område som kallas för Sápmi. Sápmi sträcker sig över de nordligaste och mellersta delarna av Norge och Sverige, den nordligaste delen av Finland och på Kolahalvön i Ryssland. Området stavas olika beroende på vilket samiskt språk som används. I den här texten används det nordsamiska ”Sápmi”, eftersom detta språk talas av flest samer i Sverige. Det är svårt att veta det exakta antalet samer, men en vanlig uppskattning är att det finns 20 000–50 000 samer i Sverige och 80 000–110 000 samer i världen.

Sverigefinnar

Det har bott finnar i Sverige i flera hundra år. Det sägs att ungefär 730 000 personer i Sverige har finsk bakgrund. Men det är svårt att bedöma eftersom invandringen från Finland pågått under flera hundra år. En del uppskattar antalet till ett par miljoner. Andra säger att cirka 25 procent av befolkningen i Sverige har finsk anknytning.

Den grupp som kallas skogsfinnar räknas inte alltid in i den sverigefinska minoriteten. De invandrade från Finland under slutet av 1500-talet då Karl IX bjöd in svedjebrukande skogsfinnar att bosätta sig i Sverige. De levde som svedjebönder i stora delar av skogsområdena i mellersta Sverige. Skogsfinnarna, som till stor del förlorat sitt språk, har ättlingar i hela Sverige. Än idag finns spår av den skogsfinska kulturen kvar i de tidigare svedjebrukande områdena, till exempel skogsfinska ortnamn eller namn på myrar, tjärnar och åsar. Skogsfinnarna försöker idag bli erkända som en egen nationell minoritet.

Tornedalingar

Tornedalen är ett område i östra Norrbotten runt Muonio och Torne älvdal, samt i nordvästra Finland. Fram till i början av 1800-talet var hela Tornedalen en del av Sverige. Efter fredsuppgörelsen 1809 mellan Sverige och Ryssland ligger mer än två tredjedelar av Tornedalen i Sverige och resten i Finland. Det svenska området består av sju kommuner.

Under 1900-talet kallades alla som bodde i området för tornedalingar. Från och med 1990-talet har dock vissa grupper i Tornedalen börjat identifiera sig som kväner och lantalaiset. Kväner är en beteckning som har förekommit i norska och isländska texter sedan 800-talet, för att beskriva människorna som bodde i Bottenviken. Ordet kvän betyder enligt vissa finska historiker ”låglandsfolk” och syftar på ett folk som levde på sank mark.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS