Nu upprättas ett minnesmärke för att hedra förintelsens Romska offren i Lety u Písek

Foto från Auschwitz-Birkenau Kurt Magnusson

Det är viktigt att minnas offren och förintelsens fasor med värdighet sade premiärminister Petr Fiala (ODS), i samband med rivningen av en grisfarm i Lety u Písek. På platsen för grisfarmen fanns ett koncentrationsläger för Romer som var i bruk under andra världskriget.

I Lety u Písek, fredagen den 22 juli från klockan 13.00 gjordes den symboliska starten av rivningen av det före detta svinhuset, där ett koncentrationsläger för romer stod under andra världskriget. Rivningen är nödvändig för att bygga ett värdigt minnesmärke för att hedra offren för Romernas och Sinti-förintelsen i Böhmen. 

Den 22 juli 2022 kommer byggarbetsplatsen att överlämnas till vinnarna av det offentliga kontraktet för rivning av lokalerna av det före detta svinhuset i Lety u Písek. Med denna symboliska handling startar den efterlängtade rivningen av hela lokalen, sa taleskvinnan Karolina Spielmannová till nyhetsservern Romea.cz Museums of Romani culture.

I dag rivas svinstallet i byn Lety, som var i drift från 1970-talet fram till 2018. Det kommer att ersättas av minnesmärket Romer och Sinti förintelsen. Under kriget fanns ett läger på dessa platser där hela Romska familjer fängslades under omänskliga förhållanden. Enligt historiker passerade 1 309 romska män, kvinnor och barn genom lägret. 326 av dem dog i lägret och över 500 hamnade i förintelselägret i Auschwitz. Det är viktigt att hedra deras minne och förintelsens fasor, sa premiärminister Petr Fiala.

Även kulturminister Martin Baxa (ODS) och representanthusets talman Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) deltog under dagen.

Källa: romea.cs

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 009
BIC: NDEASESS