Ny festival lyfter romsk kultur i Helsingborg

Foto Linda Lundqvist

Den 8 april anordnar Södra Folkhögskolan Helsingborg, i samarbete med Helsingborgs stad och flertalet lokala föreningar, en festival för att fira romernas dag. Festivalen kommer att vara fylld med kultur, utbildning och festligheter tillägnad den romska gemenskapen.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

– Genom festivalen vill vi inte bara fira romsk kultur, historia och framgångar, utan också motarbeta fördomar och främja en stolthet över den romska identiteten, säger Midia Osman Taha, rektor vid Södra Folkhögskolan Helsingborg.  

Festivalens program inkluderar ett brett spektrum av aktiviteter: allt från traditionell romsk mat och klädsel till musik, dans, och teater.   

Eventet sparkar igång kl. 16.00 med romska nationalsånger framförda av ”Romani tjejer” och flagghissning. Tal och presentationer av projektledare och samarbetspartner, inklusive kommunrepresentanter och lokala föreningar, utgör startskottet för en minnesvärd kväll. Bland medverkande finns Helsingborgs kommun, Drottninghögs bibliotek, Kulturhotellet, och flera romska organisationer. 

Program 

 • 16.00 – Nationalsången med Romani tjejer på scen (och hisning av flaggan)
 • 16.10 Invigning Mats Sander (M), kommunfullmäktiges ordförande i Helsingborg  
 • 16.20 Midia Osman Taha rektor på Södra Folkhögskolan Helsingborg, Silvija Jansson Esma Veselovski projektledare 
 • 16.30 Patrik sjunger 
 • 17.00 Stefano Kuzhicov, processledare på romsk inkludering, om romska nationaldagen och firandet 
 • 17.30 Paulina och Suzzi sjunger 
 • 18.00 Presentation av samarbetspartners som presenterar sina föreningar 
 • 18.20 Elmedin spelar violin   
 • 18.35 Romsk dansk och folklore 
 • 18.45 Deltagare från Allmän kurs på Södra Folkhögskolan Helsingborg om rättigheter 
 • 19.00. Romsk dans (Rysk romsk dans) 
 • 19.20 Avioon  

Samarbetspartners

Folkuniversitetet arrangerar festivalen i samarbete med Helsingborgs stad, (Romsk inkludering, Kulturförvaltningen, Drottninghögs bibliotek, Kulturhotellet, Söder scen) och de romska föreningarna Vortra Drom, Dzuvljano Vas, Romani tjej, Antidiskrimineringsbyrån och Iva Sam.  

“Av romer, om romer, för romer” 

Festivalen är en del av projektet “Av romer, om romer, för romer”. Syftet med projektet är att främja romers identitet, språk och kulturarv. Genom workshops, utbildning och en festival den 8 april siktar projektet på att öka medvetenheten om romsk kultur och språk, särskilt dialekterna lovari och kelderash. Med cirka 4 000 romer i Helsingborgsområdet, strävar projektet efter långsiktig effekt: att stärka romers stolthet över sitt ursprung och främja användningen av romani. En romsk projektledare säkerställer deltagarnas inflytande och projektets anpassning till deras behov, i samarbete med lokala romska förebilder och organisationer. 

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS