Ny utställning uppmärksammar folkmordet på romer under Förintelsen

På kvällen den 16 maj 1944 omringade beväpnade SS-vakter den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau. Syftet var att samla ihop de romska fångarna och skicka dem till gaskammaren. Men, vakterna möttes med väpnat motstånd och tvingades avbryta aktionen. Denna dramatiska händelse för 80 år sedan är utgångspunkten för en ny utställning på Sveriges museum om Förintelsen. En utställning som handlar om motstånd och folkmord, men också om hur den tidens romer behandlades i Sverige. 

Källa: news.cision.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Utställningen öppnar i december 2024 och belyser folkmordet där mellan 200 000 och 500 000 romer mördades av nazisterna. Den kommande utställningen har som målsättning att nå brett och lyfta både historiska fakta och personliga perspektiv. Dessutom undersöks både kända och okända Sverigekopplingar.  

 – Vår utställning börjar på en plats som många känner till, men vi vill berätta om en mer okänd del av Auschwitz. Om situationen för romerna i lägret och i Nazityskland, om människorna som mördades och kopplingarna till Sverige. Situationen för romer var svår också i Sverige och romer som överlevde Förintelsen fick inte asyl här efter kriget. Ändå kom många hit och med sig bar de minnen som allt för sällan har berättats, säger Dan Hultqvist, en av producenterna för den kommande utställningen.  

Museet söker efter fler romska berättelser med koppling till Sverige 

Under utställningsproduktionens gång arbetar museet både med olika referensgrupper och med en romsk dialoggrupp. Parallellt pågår också ett insamlingsarbete. Museet har grävt fram många viktiga berättelser under arbetet, men efterlyser fler föremål, historier och vittnesmål som kan hjälpa till att belysa folkmordet på romer.    

 – Den här historien har inte fått den uppmärksamheten den förtjänar i historieskrivningen och det finns många personer i Sverige med någon form av koppling till folkmordet på romer. För oss handlar det om att lyfta historien utifrån olika perspektiv och i dialog med den romska gruppen. Det är lika viktigt att romerna själva får berätta sin historia som att alla andra får ta del av den, säger Katherine Hauptman, museichef Sveriges museum om Förintelsen. 

Har du en berättelse med koppling till folkmordet på romer som du vill dela? Kontakta samlingar@museumforintelsen.se

Program på Sveriges museum om Förintelsen den 16 maj 

Den 16 maj hålls ett kostnadsfritt program på museet där museet dels berättar om vad som hände i Auschwitz den 16 maj, men också om insamlings- och utställningsarbetet i relation till den kommande utställningen. Programmet är öppet för allmänheten och följs av ett mingel. Antalet platser är begränsat, vill du delta behöver du boka en biljett.

Mer information om programmet.

Anton Wigbrand
Pressansvarig
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se

Sveriges museum om Förintelsen bevarar och för vidare minnet av Förintelsen. Museet ska fördjupa kunskaperna om Förintelsen och nå hela Sverige. Den första utställningen Sju liv öppnade på Torsgatan 19 i Stockholm i juni 2023.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS