Nu finns Raymonds suna (Raymonds dröm) textat till resanderomani

SVT-dokumentären ”Raymonds dröm” är en berättelse om en MMA-boxares väg mot de stora galorna. Det är också en berättelse om hur kampsporten kan bli en väg bort från ett våldsamt liv. 15 mars har dokumentärserien tv-premiär.

Här kan du se dokumentären textad på resanderomani

Raymond Johansson från Nyköping är runt 30. Han är sambo, tvåbarnspappa och jobbar som plattsättare. Men det är inte badrum han har i fokus. Raymond drömmer i stället om de stora galorna, om rampljuset, segrarna och om en proffskarriär i sin kampsport – MMA.

Han vill vinna.

Till varje pris.

Resan är lång, men han är beredd att ge allt. Vägen fram till proffsgalorna har varit stökig – minst sagt.
Redan som spädbarn var han utsatt. Grannarna anmälde Raymonds föräldrar till socialtjänsten när mamma och pappa söp i stället för att passa honom. Pappan var dessutom kriminell. Raymond fick därför inte bo kvar hemma utan tillbringade en del av uppväxten i olika hem eller på institutioner. Men familjehemmen klarade honom inte alltid. I ett brev till socialtjänsten uttryckte hans fosterföräldrar rädsla för att han skulle tända eld på saker – igen. Raymond var då tio år gammal.

Livet var våldsamt och både i skolan och på kvällarna bråkade han. Storebror var hans förebild i livet, men de träffades inte så ofta. Som 15-åring hälsade Raymond på honom på Kumla, där brorsan satt på ett tioårsstraff.

Fick inte boxas

Det enda Raymond var intresserad av var boxning – men till den världen vågade ingen släppa honom. Det beslutet, säger Raymond Johansson, var fel, och det kunde ha förändrat allt om han fått sin vilja igenom. Men omgivningen ansåg att det var för farligt.

Alla kampsportare i världen vet hur många det hjälpt att få träna, och hur det tagit dem från en dålig livsstil och gett disciplin, säger Raymond Johansson. Han är inte först med att påstå att kampsport kan lyfta kriminella eller våldsamma ungdomar till ett bättre liv. Vittnesmålen är många, men ingen vet exakt hur det ser ut. På Riksidrottsförbundet känner de till exempel inte till någon i Sverige som vetenskapligt tittat på sambandet mellan kampsport som substitut för kriminalitet.
”Vi har i dagsläget inte kunskap om forskning som fokuserar på idrott som en väg ut ur brottslighet”, konstaterar mediakontakten.

Hade någon låtit mig börja med kampsport så vet jag inte var jag hade varit i dag. Jag hade slagits om världsmästartitlar. Jag lovar, säger Raymond Johansson. Första avsnittet av ”Raymonds dröm” sänds i SVT2 kl. 20:30 den 15/3. Hela serien publiceras också på SVTPlay 12/3.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS