Nyheter| Elias Akselsen nominerad till Nordiska rådets musikpris 2019

Privat foto Elias Akselsen

NORDEN| Elias Akselsen är en av 13 artister som är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2019.

Elias Akselsen (f. 1947) kommer från Norge och är en sångare som för musiktraditionen bland resandefolket tater vidare. Elias sjunger med en karaktäristiska klar stämma som går rakt in i hjärtat på lyssnaren. Hans sångstil bygger broar från populärmusiken till det mer traditionella på ett magiskt och trollbindande sätt. Elias repertoar är en blandning av sånger från Skandinavien och USA, alltid framförda på norska eller svenska.

På frågan om vad han tänker om att ha blivit nominerad säger han att:

Det har aldrig hänt att en resande fått ett sånt pris eller blivit nominerad tidigare. Det är roligt att en som aldrig har gått skola blir nominerad till ett sånt pris.

Elias hoppas på att fler resande ska uppmärksammas efter det här för det finns många duktiga resandemusiker. Han säger att musik gör att han får kontakt med människor den ger honom sinnesro. Musiken har inget språk utan den nåt alla människor kan och har inga gränser.

Bland de 13 artister som nominerats finns både violinister, sångare, dirigenter, musikgrupper och en munspelskvartett.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Vinnaren offentliggörs på Nordiska rådets prisgala i Stockholm den 29 oktober. Det är de nationella medlemmarna i bedömningskommittén för musikpriset som har nominerat artisterna.

Priset har delats sedan 1965 och ska uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset enskilda musikutövare eller grupper.

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris offentliggörs och mottar priset på 350 000 danska kronor i Stockholm i samband med Nordiska rådets session.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu