De som alltid drabbas värst under kriser är de som redan har det svårt. Romer är en av de grupperna som drabbas av sviterna av pandemin och de fördomar som kommer i spåren av den. Människor söker syndabockar och då är det lätt att ta till antiziganismen. Nu har flera välgörenhetsorganisationer och forskare uppmärksammat problemet och försöker hjälpa de drabbade romerna i olika länder.
Slovakien stigmatiserar romer ytterligare under coronapandemin
På hemsidan för Olof Plames Internationals Center skriver de att Palmecentrets partnerorganisation A11 arbetar febrilt i Serbien för att romerna, som är en av landets allra mest utsatta grupper inte ska berövas sina rättigheter under coronakrisen. I landet finns runt 150 000 romer, de flesta under mycket svåra sociala och ekonomiska förhållanden. Coronakrisen slår inte jämlikt och A11 flaggar för att gruppen drabbas extremt hårt både ur ett hälso- och ekonomiskt perspektiv.
I Sverige kommer det att organiseras en corona-anpassad välgörenhetsgala till förmån för romer på Balkan under ledning av vår (romska) läsambassadör Bagir Kwiek och Nuri Selim (medlem i orkestern Svarta Safirer från Göteborg). Bagir Kwiek själv kommer att sälja en del av sina sagoböckerna och skänka pengarna till ändamålet. Alla pengar som eventet drar in kommer sätts in på Hristo Kyuchukov fond som oavkortat går till Romerna på Balkan.
Vill du delta i en välgörenhetsgala till förmån för Romer på Balkan? Klicka in dig på länken.
Vlada Šahović arbetar med opinionsbildning och påverkansarbete för romska rättigheter på A11. Han berättar att de nu försöker få de ansvariga myndigheter för att göra insatser när det kommer till romers rätt till boende, sjukvård och hygien i Serbien.
I de flesta romska samhällena finns det inte tillgång till rinnande vatten, vilket ju gör det väldigt svårt att upprätthålla den hygien som krävs för att skydda sig mot viruset, säger Vlada på hemsidan för Olof Plames Internationals Center
Det finns en stor oro för hur den redan svårt ekonomiskt utsatta gruppen ska försörja sig i tider av isolering och karantän. Runt 47 000 romer, i Serbien, lever på att samla in återbrukbart material som plast, metall och tidningar.
I Sverige reser EU-migranterna hem när gränser och härbärgen stängs. Stängningarna och hemresorna är kopplade till coronaviruset. De EU-migranter som till exempel funnits i Jönköping har fått hjälp av kyrkan att åka tillbaka till Rumäninen på grund av coronasmittan. Av de 25 personer som befunnit sig på Kyrkhjälpens härbärge på Råslätt i Jönköping har 18 nu lämnat landet. I Skellefteå sitter inte de jag brukar prata med utanför affärerna. Det är endast utanför de större affärerna som det fortfarande sitter EU-migranter. Och inne på affären har några människor ansiktsmask på sig. Så visst påverkar coronaviruset alla människor om än på olika sätt.
Joakim Månsson Bengtsson fasar för att coronaviruset ska spridas bland EU-migranterna
Nu har situationen förvärrats i alla länder men eftersom det nu råder utegångsförbud i många av länderna har majoriteten av de romska hushållen förlorat sin enda inkomst.
Romerna i Serbien har redan extremt lite att leva på, och nu under coronakrisen är mångas enda chans till inkomst stängd, berättar Vlada på hemsidan för Olof Plames Internationals Center
Coronavirus-pandemin skakar i Europa. Människor uppmanas att sätta sig själva i karantän och tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Men vad händer om det inte finns någonstans att sätta sig i karantän, och om du inte har du inte tillgång till rent vatten och sanitet? En reell situationen för hundratusentals romer i många EU-länder.
Coronavirusets ojämlikhet och antiziganism i Europa
Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu