Nyheter| Ny trend: Starta härbärge för hemlösa istället för bostäder

SCB har för första gången undersökt hur många barn under 18 år som har vad vi kallar varaktigt låg inkomststandard. Det innebär att familjen hade låg inkomststandard både 2017 och minst två av de tre åren före.

Det handlar om 44 000 barn, eller 2,8 procent av de barn som bodde i Sverige hela perioden 2014–2017. Barn som invandrade eller föddes efter 2014 räknas inte in. För dessa 44 000 barn har familjens inkomster alltså under minst tre av dessa fyra år inte räckt för att betala det mest nödvändiga.

Läs DIKKOs artikel 44 000 barn lever i familjer med varaktigt låg inkomst

I ett pressmeddelande berättar Skellefteå kommun att de i början av året gick ut med en upphandling för att starta är härbärge för de som är hemlösa. Nu har kommunen skrivit avtal med ett företag om ett härbärge som är öppet året runt. En åtgärd som blir vanligare och vanligare.

Det känns bra och roligt att vi äntligen har hittat en lösning på något som vi har jobbet för under en tid, och det finns en bred politisk förankring för ett härbärge, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden i Skellefteå kommun.

Härbärget öppnar på kvällen och stänger på morgonen, och för de som sover där ingår kvällsfika och frukost. Det är 10 platser och härbärget är bemannat med två personer när det är öppet. På härbärget finns toalett, dusch och möjlighet att tvätta sina kläder

Det är skillnad att vara hemlös under sommaren och sova under bar himmel mot för på vintern när termometern kryper neråt. När vintern har kommit och med den kylan och en tid för de hemlösa som gör att de riskerar att frysa ihjäl.

Välfärdssamhällets baksida #ÖppnaPorten

Sverige behöver ta krafttag mot den ökande hemlösheten. Vi kräver en nationell hemlöshetsstrategi där modellen Bostad förstär en självklar del, skriver ordföranden för Sveriges Stadsmissioner Lotta Säfström, universitetslektor Marcus Knutagård samt boendestödjarna Ann-Kristin Sörensen och Bo Petersson i Dagens Samhälle.

Att vara hemlös vare sig man är svensk eller inte är ett utanförskap. I en studie som Skånes Stadsmission och Civil Rights Defenders lanserat har man sett att fler än hälften av de tillfrågade EU-migranter som lever i hemlöshet i Malmö uppger att de blivit utsatta för hatbrott i Sverige det senaste året.

Ny studie: Många EU-medborgare är utsatta för hatbrott – få anmäler

Om Sverige verkligen vill minska hemlösheten behövs en nationell omställning där bostäder prioriteras och inte fler härbärgen. Bostad borde vara en mänsklig rättighet i Sverige och skulle vara i linje med med FN:s konvention om sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter.

Västerbottensredaktionen
redaktionen@dikko.nu