Debatt| Välfärdssamhällets baksida #ÖppnaPorten

pixabay

Det är skillnad att vara hemlös under sommaren och sova under bar himmel mot för nu på vintern när termometern kryper neråt. Vintern har kommit och med den en tid för de hemlösa som gör att de riskerar att frysa ihjäl.

Aktuellt återigen – Det är kallt – Vi har hemlösa ute och myndigheter som inte tar ansvar – #ÖppnaPorten – Gör skillnad – En dörr på glänt kan vara skillnaden mellan liv och död nu när det är vinter.

I Skellefteå efter sommaren – säger personalen på Stadsmissionen i staden att de ser en ny typ av hemlöshet. Personer som tidigare kunde få boende står nu utan.

Att de är utan bostad beror inte på missbruk, utan det beror på ohälsa och andra omständigheter. Och det är nytt för oss, säger Skellefteå Stadsmissions biträdande föreståndare Katarina Larsson, till svt.

Jag anser att det är en skam att vi som samhälle inte hjälper de som har det svårt. För oavsett varför hemlösheten ökar så måste vi som samhälle ta hand om personerna. Det kunde varit DU som var hemlös. Ingen av oss vet med säkerhet hur våra liv kommer se ut. Det händer saker i livet som vi inte kan påverka, men som kan påverka oss på ett sätt som vi inte räknat med.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är i de stora städerna hemlösheten finns. Det vi generellt kan se är att samhället inte tar inte hand om de svagaste utan lämnar dem ute i kylan.

Vi måste som samhälle hjälpa de personer som mår dåligt, oavsett på vilket sätt de mår dåligt eller varför. Det spelar ingen roll varför hemslöheten har uppstått, alla måste få den hjälp de behöver.

Hur vi tar hand om de svagaste i vårt samhälle visar hur vi är som samhälle. Och det vi måste fråga oss är; vill vi vara ett samhälle som inte tar hand de personer som behöver det bäst.

Vi får aldrig glömma att det är vi som ÄR samhället. Det är vårt ansvar att se till att alla människor får den hjälp de behöver. Men fram till dess #ÖppnaPorten

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu