Nyheter| Polarpriset 2020 till Anna Netrebko operasopran

skärmklipp

Romsk vinnare av polarpriset 2020!!!

Stort grattis till Anna Netrebko som är årets Polar Polarprisvinnare.
Anna Netrbko har romskt ursprung och är en förebild för alla romer i världen, skriver Romer i Stockholm på sin fb-sida
2008 visade SVT en dokumentär med henne från hennes hemby i Ryssland och då hon stolt berättade att hon var rom.

NETREBKO PRISAS

Polarpriset gick till den ryska operasopranen Anna Netrebko. ”Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv”, lyder en del av juryns motivering.

Det är en stor ära för mig att ta emot Polarpriset, det är underbart, säger hon i en förinspelad tackvideo, där hon också talar om att hon redan som 5–6-åring insåg att hon måste få stå på en scen.

Man måste älska det här yrket, annars är det omöjligt att göra jobbet, det är väldigt svårt och krävande, säger hon.

Svd.se skriver att Anna Netrebko är en av dagens största operasångare och på så sätt är hon onekligen en värdig Polarpristagare. Mer diskussion kan det möjligen bli om hennes politiska ställningstaganden. Hon har fått kritik för sin syn på Krim och #metoo.

Anna Netrebko – Polar Music Prize 2020 Official Announcement

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


FAKTA

Polarpriset

  • Polarpriset instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Andersson och delades ut för första gången 1992. Namnet kommer från hans skivbolag, Polar Music, som hade Abba bland sina artister. Prisets syfte är att ”fira musik i alla dess former” men också att ”föra samman människor från olika delar av musikvärlden”.
  • Pristagarna utses av en prisnämnd med 13 ledamöter som representerar bland andra Sveriges kompositörer och textförfattare, Föreningen Svenska Tonsättare och Musikförläggarna. Prissumman är på en miljon kronor vardera.