Ornungastämman 13 – 15 augusti

Ornungastämman 13-15 augusti 2021 bjuder på kombinerade natur- och kulturupplevelser med konserter utomhus och i rymliga lokaler. Ta på bekväma skor och en varm tröja och gå på konsert vid Trojaborgen, vandra mellan bygdens vackra kyrkor eller gå på kulningskurs längs Ornungasjöns strand!

Utvalda konserter kommer att live-streamas så att även de som befinner sig långt borta kan ta del av Ornungastämman. Mer information hittar du på denna hemsida eller i programbladet. Du får gärna ladda ner affischerna också.

Spelmansstämman har byggts upp kring den låtskatt som finns i Ornunga. Här tecknades det 1929 upp låtar efter spelmannen Johan Albert Pettersson. Eftersom han hade mycket kontakt med de resande har resandefolkets musik en naturlig plats i programmet.

Utställningen ”Musikarvet från Ornunga”, om musiken, spelmännen och sångeskorna från trakten, invigs i samband med söndagens vandringskonsert, för att inte skapa trängsel så går det dock att ta del av utställningen hela helgen.

Ornungastämman arrangeras av Svältornas Fornminnesförening & Västergötlands spelmansförbund med stöd av olika bidragsgivare och sponsorer.

Här finns information om tillgänglighet till konserterna och festivalområdet.

Hela programmet hittar du HÄR

Fredagen den 13 augusti 19.00 & 21.00 blir det Röster & rop

Richard Burgess, Ditte Fromseier, Sigurd Hockings, Marie Länne Persson och Ralf Novak Rosengren

Ralf & Marie foto: privat

I Ornunga gamla kyrka, som härstammar från 1100-talet, kan man slå sig ned i obekväma bänkar från 1700-talet och titta upp på vackra takmålningar från 1600-talet. Kyrkan togs om hand och restaurerades av Svältornas Fornminnesförening 1905 och har sedan dess varit en del av hembygdsgården. Här kan man, fysiskt eller digitalt, gå på konserten ”Röster och rop” som är ett möte mellan brittiska och skandinaviska sångtraditioner. 

Sångaren och concertinaspelaren Richard Burgess kommer ursprungligen från Kent i södra England men har bott många år i Norge. Richard är en veteran på den norska folkscenen och känd för sin karaktäristiska röst såväl som underfundiga mellansnack.

Konserten är liksom shantie-traditionen ett möte mellan brittiska och skandinaviska sångtraditioner. Nordsjöns shanties varvas med visor från Bornholm, musik från resandetraditionen och småländska ballader. En varierad och spännande konsert med fyra karaktäristiska röster.

Entré 150 kr

Boka biljetter:

http://dinkurs.se/OS21rosterochrop

Konserten kl. 21.00 kommer även att live-streamas bland annat här på DIKKO.

Se även det här

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS