På Förintelsens minnesdag minns vi för framtiden

I år är det 80 år sedan de nazityska koncentrations- och förintelselägren befriades. På Förintelsen minnesdag den 27 januari varje år hedrar vi alla offer och de som riskerade sina liv för att stå upp för människovärdet. Arrangemangen är många runt om i landet.

Källa: Forum för levande historia
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

På Förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen för att minnas och hedra alla dem som föll offer för den nazityska regimen. Judar, romer, homosexuella, personer med funktionshinder, polacker och andra.

I centrum står de överlevande. De som genom åren har delat med sig av sina upplevelser och berättat om förföljelser, övergrepp och massmord, om omänskliga förhållanden i ghetton och läger. Deras vittnesmål har spelat en helt central roll i arbetet för att öka kunskaperna om Förintelsen och i arbetet mot en liknande utveckling i vår tid.

– När ytterst få som överlevde är kvar i livet och till åren komna, måste vi hitta fler och nya sätt att förmedla deras historia och kunskaper om hur Förintelsen kunde ske och dess konsekvenser. Som medborgare och medmänniskor har vi alla ett ansvar att minnas och berätta vidare, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.

I Stockholm arrangerar Forum för levande historia en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen med tal av amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder, justitieminister Gunnar Strömmer och överintendent Petra Mårselius. Vittnesmål framförs live av Livia Fränkel och Netta Frister Aaron, samt via film med Wicia Mutto och Dina och Jovan Rajs, som alla är förintelseöverlevande. För musiken står folkmusikern Lena Willemark och saxofonisten Noah Hofvander.

DD.MM. Konungen och Drottning närvarar vid minnesceremonin, liksom flera statsråd och partiledare. Ceremonin leds av skådespelare Sara Sommerfeldt och sänds live kl. 17-18 via vår webbplats. Se program här.

Inför Förintelsens minnesdag varje år erbjuder Forum för levande historia olika typer av stöd för lokala aktörer som vill genomföra arrangemang kring Förintelsens minnesdag. Bland annat samlar och bistår vi de drygt 130 arrangemangen från Luleå i norr till Malmö i söder, som på olika sätt uppmärksammar dagen i form av minnesceremonier, utställningar, film och föredrag. Se kalendarium här.

Dessutom tar vi fram en utställning som kan skrivas ut och visas som bildspel på bibliotek, skolor och institutioner. Årets minnesdagsutställning heter ”Att minnas för framtiden” och handlar om vikten av att hålla minnena levande och fortsätta sprida kunskapen om Förintelsen. Nedslag görs under åtta årtionden. Ladda ned utställningen här.

Det går även att ta del av minnesdagsutställningen fysiskt, då den visas på Raoul Wallenbergs Torg och i våra lokaler i Stockholm under perioden 22 januari till 28 februari. På torget arrangerar Stockholms stad en ljuständning för att hedra minnet av Förintelsens offer.

För mer information och intervjuer med överintendent Petra Mårselius, överlevande och talare vid minnesceremonin 27 januari kontakta Forum för levande historias pressansvarige. Sista dag för pressackreditering till minnesceremonin är fredag 24 januari.

FAKTA Förintelsens minnesdag
Den 27 januari varje år uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen. Sedan 2001 är det en officiell minnesdag i Sverige. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Valet av datum har att göra med att det var 27 januari 1945 som det nazityska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades.

I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja högtidlighållandet av minnesdagen. Syftet med minnesdagen är framför allt att hedra Förintelsens offer, och att samtidigt bidra till att skapa engagemang för alla människors lika värde och för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Relaterade länkar

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS