Samhället har ett ansvar att föra kunskap om Förintelsen och andra folkmord vidare för att förhindra att något liknande händer igen. Regeringen tillsätter därför en parlamentariskt sammansatt kommitté som bland annat ska ta ställning till om det bör införas ett särskilt straffansvar för förnekande av Förintelsen.
I Sverige finns ett starkt straffrättsligt skydd mot hatpropaganda på rasistiska grunder, genom bland annat straffansvaret för hets mot folkgrupp. Det kan dock ifrågasättas om lagstiftningen tillräckligt tydligt ger uttryck för samhällets avståndstagande, gällande förnekande av exempelvis Förintelsen.
Dir. 2021:87 Kriminalisering av förnekande av Förintelsen och av vissa andra brott
Många av Förintelsens överlevande har nu gått ur tiden och kan inte längre genom sina personliga vittnesmål stärka motståndskraften mot falska påståenden om att Förintelsen inte skulle ha ägt rum. Den digitala utvecklingen innebär att all slags hatpropaganda lätt kan få stor spridning, även påståenden av det nu aktuella slaget.
– Ansvaret att minnas och föra vidare de överlevandes berättelser till kommande generationer ankommer på oss alla. Vi tillsätter nu den här kommittén för att utreda om det ska införas ett särskilt brott för förnekande av Förintelsen. Det var ett av Sveriges åtaganden vid Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Europeiska kommissionen har också framfört synpunkter på det svenska genomförandet av EU-rättsliga bestämmelser om kriminalisering av offentligt urskuldande, förnekande och flagrant förringande av folkmord och vissa andra brott.
Kommittén ges i uppdrag att ta ställning till om det bör införas ett särskilt straffansvar för offentligt urskuldande, förnekande eller flagrant förringande av dels folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt definitionen i Internationella brottmålsdomstolens stadga, dels brott mot freden, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som de definieras i Internationella militärtribunalens stadga, med beaktande av de begränsningsmöjligheter som finns i rasismrambeslutet.
Stefan Johansson, justitieråd i Högsta domstolen, blir ordförande för kommittén. Betänkandet ska lämnas senast den 20 april 2023.
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS