Förintelsens minnesdag 2022 – live från Malmö

Holocaust memorial

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen, så även i Malmö. Minnesdagen sänds live från Malmö stadsbibliotek med två program, ett med fokus på den judiska och ett med fokus på den romska Förintelsen.

Den 27 januari, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945, samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att minnas Förintelsens offer. Förintelsens minnesdag är också en dag som synliggör engagemang hos alla som värnar om mänskliga rättigheter och bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism. På grund av pandemin blir uppmärksammandet även i år digitalt.

Under förmiddagen torsdagen den 27 januari kl. 10–11.30 sänds det första programmet med fokus på den romska Förintelsen och under eftermiddagen klockan 12.30–15.30 sänds det andra programmet, med fokus på den judiska Förintelsen. Under uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag kommer tittaren få ta del av intressanta föredrag och samtal, musik, filmvisningar och mycket mer.

Förintelsens minnesdag sänds på Kultur i Malmös youtubekanal. Det första programmet sänds även på Romskt informations och kunskapscenters facebooksida och det andra programmet sänds även på Kultur i Malmös facebooksida.

Program Förintelsens minnesdag

Program 1: Förintelsen av romer – och osynliggörandet av densamma

10.00 Musik med Lelo Nika Jr Trio
10.10 Inledningstal av Frida Trollmyr, kommunalråd och ordförande i romska rådet samt Juraj Daniel, romsk ledamot i romska rådet.
10.20 Filmvisning: Romska erfarenheter av Förintelsen
10.40 Irka Cederberg- författare och journalist som under många år skrivit om romsk historia, livsvillkor och andra världskriget, möter Mujo Halilovic i ett samtal om Förintelsen av romer
10.50 Backaskolan – elever och lärare om sitt filmprojekt om Förintelsen av romer
11.00 Musik med Lelo Nika Jr Trio
11.10 Avslutande ord Mujo Halilovic, enhetschef på RIKC, Malmö stad

Moderator: Diana Bogelund, samhällsvägledare på RIKC, Malmö stad

Program 1 anordnas av Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer och samordnas av RIKC, Malmö stad

Program 2:

12.30 Moderator för dagen Rebecca Stucker, Pedagogisk Inspiration, Malmö stad välkomnar och Sandra Marielle & Erkand Morina framför ett urval av sefardiska sånger på ladino.
12.40 Invigningstal med kulturnämndens ordförande, Frida Trollmyr
12.50 Föreläsning: Vittnesmål från Förintelsen och de överlevandes berättelser. Malin Thor Tureby, Professor i Historia vid Institutionen Samhälle, Kultur & Identitet, Malmö universitet. Föreläsning om rapporten Vittnesmål från Förintelsen och de överlevandes berättelser, historien bakom några av de samlingar som finns i Sverige och de personer som initierade, bidrog till och skapade dem.
13.20 Om arvet efter överlevnad. Margit Silberstein, journalist och författare talar utifrån sin bok ”Förintelsens barn” om hur det är att vara barn till överlevande.
13.50 Vikten av att berätta. Mira Kelber, från Berättargruppen förintelsens överlevande vid Judiska församlingen i Malmö mottagare av Svenska kommittén mot antisemitisms Elsa-pris för sitt arbete med att synliggöra och motverka antisemitismen i det svenska samhället.
14.05 Antiziganism och antisemitism. Alma Dzafic och Mira Kelber i samtal om att tillsammans öka kunskap och lyfta frågor om antisemitism och antiziganism.
14.20 Avslutning med musik. Sandra Marielle & Erkand Morina framför ett urval av sefardiska sånger på ladino. Ladino var det språk de sefardiska judarna utvecklade efter att de blivit fördrivna från Spanien och spritts över hela Medelhavsområdet.

Program 2 görs i samarbete med Berättargruppen Förintelsens efterlevande vid Judiska Församlingen Malmö, Antirasistiska Filmdagar i Malmö, Malmö mot Diskriminering, ABF Malmö, och Svenska Röda Korset.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS