Pensionsgruppen överens: Det ska bli möjligt att pausa tjänstepensionen

pixabay

Igår ägde det första mötet med pensionsgruppen rum med samtliga riksdagspartier, något som aldrig tidigare har hänt. Under mötet ställde sig pensionsgruppen bakom inriktningen om mer flexibla regler för utbetalning av tjänstepension.

Källa: regeringen.se

Pressmeddelande från Socialdepartementet

Pensionsgruppen överens: Det ska bli möjligt att pausa tjänstepensionen

Publicerad 26 oktober 2023

Idag ägde det första mötet med pensionsgruppen rum med samtliga riksdagspartier, något som aldrig tidigare har hänt. Under mötet ställde sig pensionsgruppen bakom inriktningen om mer flexibla regler för utbetalning av tjänstepension.

Sveriges pensionärer förtjänar att politiken skapar långsiktighet och stabilitet för hållbara pensioner. Det är åtta olika partier som har enats om de grundläggande principerna för det svenska pensionssystemet.

Pensionsgruppen är överens om att genomföra en översyn med målet om ett mer flexibelt uttag av tjänstepensionen. Det bygger på pensionsgruppens överenskommelse från 2017 om översyn av avdragsreglerna för tjänstepension, om möjligheten att göra uppehåll i pensionsutbetalningarna och förlänga utbetalningstiden efter att pension börjat betalas ut. Det är redan idag möjligt att pausa utbetalningar av den allmänna pensionen.

– Det är historiskt att samtliga partier ingår i pensionsgruppen och det är mycket positivt att vi redan vid första mötet ställde oss bakom inriktningen att det borde vara möjligt att pausa utbetalningar av tjänstepensionen. Förslaget innebär att det blir enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen utan att drabbas ekonomiskt av höjd skatt på grund av tjänstepensionen. Ytterst handlar det om tre saker; att de som vill och kan arbeta ska kunna göra det, att tillvarata äldres kompetens på arbetsmarknaden och att den som arbetar på så vis stärker sin pension, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS