Kurts kålsoppa
Jag strimlar ett medelstort vitkålshuvud fint och lägger i en stor soppgryta. På med kallt vatten så att det täcker kålen, och så i med ett par-tre buljongtärningar. Jag brukar ta mörk oxbuljong
Koka upp och koka sen på svag värme tills kålen blir mjuk. Släng med några kryddpepparkorn (fem-sex stycken blir bra). Salta och peppra efter smak.
Nu är soppan klar, jag gör en sats frikadeller av ungefär 400-500 g nötfärs. Jag sväller lite ströbröd i mjölk och blandar färsen så den blir rätt lös. Bara salt och peppar behövs, inga andra kryddor, och ägg behövs inte heller.
Sedan rullar jag små frikadeller (köttbullar) och lägger ner i soppgrytan rör om så du får plats med frikadellerna Låt dem koka med i soppan tills de blir färdiga. Skitgott.
Köttsoppan från norr
1 kg kött (gärna älg) – i bitar
1 kg potatis – skalad, tärnad
1 rotselleri, skalad, tärnad
Några morötter i slantar
1 purjolök, strimlad
5-6 lökar, skivad
En onödigt stor klick riktigt smör
Nymald svartpeppar
Salt
1 ben eller en god buljong
Vatten
(om du inte hittar någon grönsak, eller vill ha någon helt annan, så är det inte hela världen. Det är ju löken och klimpen som gör soppan egentligen)
Till klimpen
5 ägg
2 dl mjölk
salt
Vetemjöl
Smält smöret, och ha i löken. Sätt plattan på ganska låg värme, och fräs löken i ca 40 minuter. (om du inte orkar med det momentet kan du fuska och köpa brynt lökfond. Inte lika gott, men fortfarande helt ok)
Rör ihop klimpsmeten. Hur tjock du vill ha den är en smaksak. Mormor säger att den ska vara som risgrynsgröt ungefär.
Samtidigt så kokar du upp köttet (och benet om du får tag i ett) i en kastrull med vatten och lite salt. Koka tills köttet är mjukt (mellan 30 min och 3 timmar, beroende på köttet).
Blanda sedan i den karamelliserad löken, och resten av grönsakerna i köttet. Koka 10 minuter. Klicka sedan i klimparna. Lättast är om du har två teskedar, och skrapar smeten från den ena med den andra. Koka ca 5 minuter efter sista klimpen är i.
Krydda, och ät!