Fortbildning: Folkmordet på romer under Förintelsen

ONSDAG 16 AUGUSTI 2023 KL. 12:30–16:00

Evenemang av Forum för levande historia och Sveriges museum om Förintelsen

Offentlig  · Alla på och utanför Facebook

Välkommen till en fortbildning där du får kunskap om folkmordet på romer under Förintelsen och stöd till undervisning om hur synen på romer historiskt och i dag ofta präglas av fördomar.

📅 16 augusti
🕧 12:30-16:00
🖥️ Digitalt på Zoom
✍️ Anmäl dig här: levandehistoria.se/16aug

Forum för levande historia och Sveriges museum om Förintelsen bjuder in till en digital fortbildningsdag för lärare på högstadiet, gymnasiet, folkhögskolan och annan vuxenutbildning.

Vi vill med fortbildningen bidra med kunskap om folkmordet på romer under Förintelsen och ge stöd till undervisning om hur synen på romer historiskt och i dag ofta präglas av fördomar.

Kunskap om det folkmord som drabbade den romska gruppen i Europa under andra världskriget är nödvändig för att förstå dagens situation för romer i Sverige och i andra länder. Fördomar och hat mot romer fanns innan kriget och de finns i dag. I vissa länder inom EU saknar stora delar av den romska minoriteten grundläggande mänskliga rättigheter och rättsskydd. Den nazityska politiken och propagandan pekade ut de individer som inte skulle få finnas i den nazistiska idealstaten. Tankegångar som återfinns idag i retorik och föreställningar om ”vi och dom”, vilka som ”hör hit” och vilka som inte anses ”passa in”.

❓ För vem?
Du kan anmäla dig om du är:
– Verksam lärare på högstadiet, gymnasiet, folkhögskolan eller annan vuxenutbildning.
– Pedagog eller ungdomsledare inom tex civilsamhället.
– Allmänt intresserad och förbereder en studieresa till Förintelsens minnesplatser.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS