Remember React, Förintelsekonferensen som ”bidde en tummetott”

Demonstration utanför Malmökonferensen Remember React, Förintelsekonferensen Fotograf: Tova Nyberg (c) Tehara Media

Nu är Remember React, Förintelsekonferensen i Malmö över. Om man ska summera händelser och känslor kring denna stora konferens, som Sverige har stått värd för, ur ett resande/romskt perspektiv får det bli med orden ”det bidde en tummetott”.

Redan innan konferensen hade missnöjet börjat bubbla och romföreträdare uppfattade det som att konferensen om Förintelsen inte var för dem. Kritiken handlade om att man inte känner sig inkluderade i vare sig det stora eventet i Malmö eller i Förintelsebegreppet. Det fanns krav på en översyn av Stockholmsdeklarationen som tillkom i samband med Förintelseforumet för 20 år sedan, men kravet fick avslag av regeringen.

Under konferensen fick två talare från den romska minoriteten taltid, det var Miranda Vuolasranta, President of the European Roma & Travellers Forum och Berith Kalander, författare och dotter till Förintelseöverlevande Hanna Brezinska. Båda pratade i sina anföranden om osynliggörandet av Förintelsen av romer och vikten av att begreppet folkmord på romer ändras till att ingår i Förintelsebegreppet.

På plats från den romska minoriteten var även Förintelseöverlevande Teodor Mutto och Vicia Mutto, samt Stefano Kuzhicov, processledare för romsk inkludering i Helsingborgs stad.

Teodor Mutto menade att antiziganismen är utbredd i Sverige och ännu mer påtagligt i andra delar av Europa.

Man måste erkänna romernas Förintelse, att romer och judar förintades på samma grund. Detta måste hela världen få veta, sa han.

Tyst protest

Fotograf: Tova Nyberg
(c) Magasin DIKKO – Malmöredaktionen
malmo@dikko.nu

Samtidigt som Förintelsekonferensen pågick inne i värmen stod demonstranter ute i kylan i en tyst protest. Det var närmare 10 personer som hade tejpat sina munnar med silvertejp där det stod ett Z + ett nummer, vilket var en symbol för hur romerna synliggjordes i lägren.

Malmö var INTE hoppets hamn för oss ” stod det på ett av plakaten de höll upp.

Som tillhörande minoriteten romer är jag stolt över demonstranterna, de hade modet att visa vad de tyckte och gjorde det på ett snyggt sätt. De gav protesterna över att romer inte ingår i Förintelsebegreppet ett ansikte och uttryckte det många av oss känner.

De borde kanske ha varit fler demonstranter på plats då det var många som uttryckte sitt missnöje innan. Men det finns kanske fortfarande en oro bland resande/romer att visa sitt ansikte och kräva sin rätt i rädsla för konsekvenser. Eller så har vi som tillhör den äldre generationen blivit bekväma och saknar de ungas vilja till att stå upp för det som de anser är rätt eller fel. Kanske orkar vi inte länge att vara aktivister utan har mer gått över till att vara diplomater, en slags romdiplomati.

Jag är i vilket fall som helst så glad över den tysta protesten som dessa unga aktivister gjorde, de inger mig hopp om förändring i framtiden.

Stefan Löfven, statsminister och värd för konferensen, har hela tiden sagt att romerna ska finnas med under forumet. Man kan nog säga att han misslyckades, många romer känner sig exkluderade, nu mer än någonsin. De få minuter som romerna blev tilldelade känns mer som ett tröstpris och än en vinstlott. Konferensen var en viktig milstolpe och hade kunnat vara ett sätt för Sverige att visa Europas romer att den svenska regeringen tar romafrågan på allvar, men så blev det alltså inte. Nu vet istället hela Europa att Romanifolk i Sverige är besvikna, att de känner sig sidsteppade och att Sverige inte är ett föredöme.

Tummetotten

Media har uppmärksammat att romerna hade så lite representation och fick så lite tid i talarstolen. Flera från den judiska minoriteten har också under de här dagarna uttalat sig om att romerna borde ingå i Förintelsebegreppet. De förintades på samma sätt som judarna. Svenska regeringen hade möjligheten att göra skillnad eller åtminstone hade de kunnat ta initiativ till att förändra begreppet. Men det var en av de sakerna regeringen sa var uteslutet i de samtal som föregick konferensen.

Ett land som står i begrepp att uppföra ett Förintelsemuseum behöver lystra till det såriga liv som Förintelsen lever, i släkter och på de berörda platserna. Särskilt när det, som i Centraleuropa, återigen görs skillnad på folk och folk och man försöker tona ner sin egen historiska roll i morden på romer och judar, skriver Hynek Pallas i sin kulturartikel Förintelsekonferensen i Malmö glömmer bort romernas lidande.

Remember React hade höga ambitioner och förväntningar, men det blev lite som sagan om Mäster skräddare. Han som fick ett tyg av en kund för att sy en rock, med det blev ingen rock utan ett par byxor, sen blev det inga byxor heller och efter det krympte beställningen till mindre och mindre plagg, en väst, en vante och till sist bidde det en tummetott. Sagan avslutades med att det blev ingenting. Men det kan man inte säga om Förintelseforumet i Malmö för det blev mer än ingenting, man kan säga som i sagan att det ”bidde det en tummetott” i alla fall.

Läs mer:
Romerna känner sig inte inkluderade i forumet för Förintelsen i Malmö
Dialogen inför “Internationellt forum om Förintelsen i Malmö” har avslutats
Malmö stad osynliggör romer på sin hemsida för Rember React, hågkomsten av Förintelsen

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS