Reportage om Romsk inkludering: Skövde

kollage DIKKO

Magasin DIKKO har skickat ut lite frågor till alla kommuner som fått pengar för att jobba med Romsk inkludering. Vi vill se på vilka sätt kommunerna jobbar med den Romska inkluderingen, hur jobbet fortskrider och hur många Resande eller Romer som blivit anställda av kommunerna i den kommunen till följd av den Romska inkluderingen.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu

Alla kommuner har fått samma frågor och här kommer deras svar och HÄR hittar du kommunerna som beviljats statsbidrag för att främja Romsk inkludering samt en kort förklaring på vad ändamålet med Romsk inkludering är. Läs vilka frågor vi har ställt i Reportageserien om Romsk inkludering.

Den som svarar på frågorna för Skövde kommun är Helena Larsdotter, projektkoordinator. Skövde har startat ett projekt i kommunen som heter Ung & Rom under våren 2023 som vänder sig till unga romer mellan 13-25 år i Skaraborg

Hur länge har ni jobbat med Romsk inkludering?

Sedan januari 2023

Vilka riktar den Romska inkluderingen sig till?

Det riktar sig främst till unga romer som är 13-25 år, men projektet är även öppet för andra åldrar att delta.

På vilket sätt/eller med vad arbetar ni inom den romska inkluderingen?

Vi arbetar med fokus på unga och projektets hemvist är Kulturlabbet, ungas kulturhus i Skövde, som invigdes 2022. Skövde kommun, sektor medborgare och samhällsutveckling med inriktning kultur och fritid, är ägare av projektet, men projektet samverkar även med andra kommuner i Västra Götalandsregionen.

Hur många anställda finns det totalt i den Romska inkluderingen i er kommun?

2 halvtidsanställda personer

Hur många av dessa identifierar sig som Resande eller Romer?

En av de anställda identifierar sig som rom

Är det en merit i samband med anställning att tillhöra minoriteten romer?

Ja, till detta projekt sökte vi projektledare som identifierar sig som rom, men det var inte många sökanden. Projektkoordinator är svensk. Tillfälliga uppdrag i projektet utförs av romer.

Vad är du nöjd med i er verksamhet?

Att vi har påbörjat det viktiga arbetet med romsk inkludering.

Vad skulle du vilja utveckla och förbättra?

Det finns mycket att utveckla och vi har haft många utmaningar. Det som framför allt har varit en utmaning är att nå ut och skapa engagemang, då det troligen finns många unga romer som inte är öppna med sin identitet som romer och därför väljer att inte komma när vi bjuder in till olika evenemang. Att våga komma ut som rom är någonting vi vill uppmuntra genom projektet, men det är en lång process som kräver tålamod och tid.

Romsk inkludering handlar om delaktighet, vad gör er kommun för att skapa delaktigheten med resande och romer i er kommun?

Vi har bland annat bjudit in unga som tillhör en eller flera nationella minoriteter till samrådsmöte på Kulturlabbet i Skövde under hösten 2023, men det var endast en rom som kom. Vi har även haft ett möte i Falköping som hade fokus på unga romer, men även dit var det få som kom.

”Det övergripande målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. De då tjugoåriga romernas rättigheter bör tas tillvara inom ordinarie strukturer och verksamhetsområden i lika hög grad som rättigheterna för tjugoåringarna i den övriga befolkningen”.

Kommer er kommun nå det målet?

Det vet vi inte i nuläget. Det går inte att med säkerhet svara ja på den frågan, men med detta projekt är arbetet igång och målsättningen är att nå dit.

Vi på magasin DIKKO tackar Helena Larsdotter, Skövde för att hon har besvarat våra frågor och önskar Lycka till med det fortsatta uppdraget.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS