Reportage| ”Om tro” Susanne Rundström tron är något naturligt

privat bild

Det här är ett reportage i en serie som handlar ”om tro”.

Susanne Rundström snart 58 år. Hon är för tillfället arbetslös men har tidigare jobbat i en kaffestuga/härbärge för missbrukare, socialt åsidosatta och ensamma. Hon har en sommarstuga där hon brukar tillbringa mycket av sin tid, i alla fall när inte kylan stänger ute henne.

På frågan om när blev hon blev frälst svarade Susanne att det blev hon:

Som 12-åring, och var det nåt år. Tog tag i tron igen när jag var 18.

Hur kom det sig att du tog tag i tron?

Eftersom jag var uppfostrad av mamma som trodde, så var det naturligt. Mamma var med i Örebromissionen, så jag döptes och gick med där.

Senare, när vi hade flyttat till Kristianstad gick jag med Pingstkyrkan eftersom där fanns fler ungdomar, det är viktigt när man är runt 20. Men jag gick med Örebromissionen igen när jag flyttade tillbaks till Nässjö.

Senare hittade jag en Livets Ord-trogen Pingstkyrka i Sölvesborg och gick med där, eftersom jag har min stuga i närheten. Där blev jag utesluten 1998 när jag kom ut som HBTQ-person.

Då började jag gå i Svenska kyrkan, där jag strax efter konfirmerades (som vuxen)! Nu har jag så att säga gått varvet runt, och kallar mig liberal luthersk.

Jag är idag med i Missionskyrkan, som är mer accepterande mot minoriteter. Men när jag är i stugan går jag i Svenska kyrkan.

Hur var ditt liv innan?

Lite småstruligt, som för många tonåringar. Bodde på HVB-hem för att få en chans att gå ut nian med bra betyg. Flyttade sen till mamma som hade flyttat till Kristianstad från Nässjö, där jag är född. Kanske blev det lite för mycket dansk öl med nära till Danmark, där man på den tiden fick handla som minderårig.

Bodde i ett fosterhem tills jag fyllde 18 och skaffade lägenhet. Då var jag ”tvungen” att ta hand om mig själv, och jag får säga att det har gått skapligt. Men att hitta så kallat skötsamt folk i kyrkan hjälpte till på traven.

De hade alkoholförbud, så det var självklart att där rökte och söp man inte, så jag lät bli! Numera är jag måttlighetsförbrukare, och kanske tar en pilsner eller nån god snaps, men det får räcka.

Hur ser du framtiden?

Jovars, det blir nog som det blir! Jag lär vara kvar i kyrkan och tron till döddagar skulle jag tro. 

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu