Möte med (romani)

Veljko Karamani och Samira Borg ska leda den kommande säsongen av "Möte med" i SVT, som även kommer att sändas som radioversion i Radio Romano. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För tredje året i rad kommer intervjuprogrammet Möte med (romani) starta upp igen. Den här gången gången med Samira Borg och Veljko Karamani som programledare.

Källa: svtplay.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Romska kvinnors liv och framgångar. Kriminolog Ramiza Kasumi berättar om sitt yrkesval och hur hon brinner för att hjälpa folk som hamnat snett i samhället. Medverkar även Andrea Morina och Semsija Mehmeti som ordnar läxhjälp, coachar unga romer att studera och organiserar välgörenhetsinsamlingar. Programledare Samira Borg och Veljko Karamani. Seriestart. Del 1 av 6.

Romska modet. Hur ser klädkulturen ut idag inom den finskromska gruppen? Enligt traditionen bär kvinnorna tunga vida kjolar och männen kostym och lackskor. Medverkande Mirikli Lindgren, Richardo Blomerus och även Marcela Kovacsova, som ordnar modeshower i Göteborg och designar kläder med både traditionella och moderna element. Programledare Samira Borg och Veljko Karamani. Del 2 av 6.

Vad är minoritetsstress och hur drabbar det minoriteter? Hur påverkar majoritetens bild och fördomar om romer, romernas hälsa och välmående? Medverkande: regissör Alma Dzafic Ferhatovic och professor och minoritetsforskare Solvor Lauritzen. Del 3 av 6.

Fler och fler av Sveriges finska romer som även kallas kalé-romer, flyttar till Finland trots att många är uppvuxna i Sverige och har sitt liv här. Framför allt är det rädslan för den ökande gängkriminaliteten men även sämre utbildningsmöjligheter i Sverige som gör att grannlandet lockar. Medverkar gör Ossi Borg och Natali Hagert som vittnar att fler och fler vänner lämnar Sverige för Finland. Del 4 av 6.

Religion och andlighet är viktigt för många romer. De kristna romerna är ofta frikyrkliga och väljer bort den etablerade svenska kyrkan. Varför är det så? Och hur tänker de muslimska romerna? Medverkar gör Mikolai Kwiek som är frikyrklig och Nasmer Cana som arbetar i en romsk-muslimsk moské. Del 5 av 6.

Hur ser romers inkludering i arbetslivet, utbildning och samhället ut idag? Har unga vuxna romer samma likvärdiga möjligheter i livet som alla andra? Medverkar gör Katarina Memetovic och Roger Kwiatkovski. Del 6 av 6.

Här hittar du alla programmen

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS